Étel és irodalom – 7 könyv, ahol az ételeknek is kiemelt szerep jut

Olvasni jó, enni jó, olyan történeteket olvasni, amikben akár a főzés, akár az ételek kiemelt szerepet kapnak, egyenesen csodálatos. Ha a szürke téli délutánokra kerestek olvasnivalót, mutatunk hét könyvet, amikben a gasztronómiának is kiemelt szerep jut.

Dragomán György – Máglya  

Aki követi Dragomán György munkásságát, az rég tudja, hogy a szerző hatalmas rajongója a gasztronómiának, hogy ő maga is gyakran és szívesen főz, sőt, örömmel ír is erről a szenvedélyéről. Most mégsem a két Főzőskönyvre hívnám fel a figyelmet, hanem a Máglyára, erre a különleges, mágikus regényre. A könyv főhőse, Emma, tizenhárom éves, elvesztette az otthonát, elvesztette a szüleit, és most egyszerre ott találja magát a nagyanyjánál, aki furcsa, titokzatos és meglehetősen szigorú. A történet, Emma szemszögéből láttatva az eseményeket, arról szól, mi marad egy társadalomból a diktatúra után, a diktátor bukását követően. Arról, hogy a kibeszéletlen titkokon nehéz, sőt talán lehetetlen új világot építeni. Miközben Emma pontosan azokkal a gondokkal küszködik, amikkel az összes többi tinédzser is, ott van mellette a nagymamája, akivel nem egyszer együtt sütnek-főznek.

A főzés itt egyszerre varázslat is: megidézi a holtakat, összefűzi a szigorú, kemény öregasszonyt az unokájával, egy közösen húzott rétestészta pedig szerelmet hozhat, ha Emma nem hibázik.  

Dragomán György – Máglya  

Magvető Kiadó, 2014 

Laura Esquivel – Szeress Mexikóban!  

„Két helye van a vágynak, asztalod és ágyad” – ez a híres mondat Esquiel regényéből származik, és azt hiszem, nagyszerűen összefoglalja a regény lényegét. Tita, a jómódú, mexikói parasztcsalád lányának sorsa már a születésekor eldőlt, ugyanis egy konyhaasztalon jött a világra, hogy ezt követően a konyhában felcseperedve fantasztikus szakácsnő váljon belőle. Tita minden örömét, bánatát, kimondott és elfojtott vágyát, szenvedélyét belefőzi az általa készített ételekbe, ami annál is inkább fontos lesz, mivel a lány a családi tradíciók miatt nem mehet feleségül szíve választottjához.

Mexikó, mexikói ízek és egy tiltott szerelem, hát mi kell még egy jó regényhez? Esquivel stílusa fantasztikus, a könyv szinte letehetetlen, ráadásul minden fejezet egy-egy recepttel kezdődik.

Aki annyira belejön, hogy maga is szeretné elkészíteni Tita ételeit, az olvasás után akár be is veheti magát a konyhába. A könyvből egyébként sorozat is készült, ha kedvet kaptatok hozzá!  

Laura Esquivel – Szeress Mexikóban! 

Ulpius-ház, 2006 

Almás-mákos rétes

Az otthoni rétestészta kivitelezés azért mégiscsak pöpec, arról nem beszélve, mennyire jó érzés a család előtt villogni az ünnepi menünél azzal, hogy “én csináltam a tésztáját ...

Kerek ünnepi barhesz

A kalácsok egyik különleges, ünnepi típusa a barhesz, a zsidó ünnepek fonott péksüteménye. Húsvétkor pont nem illik enni, mivel élesztőtartalmú, viszont az ünnepek elmúltával már ...

Rubin Eszter – Barhesz 

Itt van ez a regény, amiben egy nő mesél az életéről, és ami úgy árad, akár egy folyó, ahogy az olvasztott csoki bevonja a zserbó tetejét. Odafér mindenhova, beterít mindent, hömpölyög és elragad. A naplószerűen írt szöveg hol megrázó, hol szenvedélyes, de mindig dús és sűrű, akár egy tökéletes cukrászkrém. Bármi történjen is az elbeszélővel, az ételek mindig helyet kapnak az életében. Rubin Eszter nemcsak fogásokról ír, lépésről lépésre vezet minket végig egy-egy étel elkészítésén, hasonlatai nyomán pedig rá kell ébredjünk, hogy mennyire élő minden alapanyag, hogy milyen élő hozzávalói vagyunk mi is a folyamatnak, mert a figyelmünk, a törődésünk, a szétszórtságunk, a könnyeink belesülnek a tésztába, sűrítik a mártást, a keserű szívvel gyúrt kelt tészta pedig nem fog rendesen megkelni, ha a fejünk tetejére állunk is. Az egyik kedvenc momentumom, sok másik mellett, amikor arról ír, micsoda trónfosztás az elbeszélőnek, mikor a lánya is megpróbálja birtokba venni a konyhát.

Mert a konyhában ott van ez a folytonosság, az egymásnak adott receptek, az öröklődő rutinok, az a megszakíthatatlan lánc, ami összefűzi a generációkat.  

Rubin Eszter – Barhesz  

Athenaeum, 2016 

Jacky Durand – Apám receptjei 

Engem annak idején, a legszürkébb januárban talált meg ez a könyv, és segített átevickélni ezen a végtelenül hosszú, és meglehetősen kilátástalan hónapon. Az Apám receptjei is egyike azoknak a regényeknek, ahol az egyes ételek, sőt a főzés maga is, sokkal többről szól puszta napi gyakorlatnál. Általuk kapcsolódik egymáshoz Monsieur Henri, a Virágos állomás nevű burgundiai vendéglő tulajdonosa és főszakácsa, és a fia Julien, aki, mikor apja kómába esik, ételeken, az étterem konyhájában töltött napok emlékein keresztül idézi fel, milyen is volt a kapcsolata az apjával. Túl azon, hogy Durand könyve tele van érzéssel és szeretettel, úgy szól a francia konyháról, hogy általa képesek leszünk megérteni, miért ezt tekintik még mindig a legtöbben a gasztronómia alapjának. A regényben persze nemcsak az ételek elevenednek meg, hanem azok az ismerős, kicsit talán tipikus figurák is, akiket odaképzelünk egy kockás abroszos, burgundiai vendéglő konyhájába, pultjához vagy épp az asztalai mellé. Aki úgy érzi, hogy csikorogva telik a tél, annak Durand műve a tökéletes megoldás. 

Jacky Durand – Apám receptjei 

Park Kiadó, 2020 

Cserna-Szabó András – Szíved helyén épül már a Halálcsillag  

Számos oka van annak, hogy miért szeretem annyira Emlék Bundás történetét, ezek közül az egyik, hogy olvasás közben képes voltam hangosan röhögni, függetlenül attól, hogy otthon voltam egyedül, vagy épp a metrón utaztam sokadmagammal. A másik, hogy Bundáshoz hasonlóan, én is nagy rajongója vagyok a krimiknek, klasszikusoknak, éppúgy, mint az újhullámos skandinávoknak. Végül pedig: Emlék Bundás szereti és tudja is élvezni az életet, legfőképpen ételeken keresztül. Ízletes, ismerős, laktató ételeket készít, hozzá jófajta, szekszárdi bor dukál és persze prémium minőségű metál zene. Ebben nem osztom Emlék Bundás ízlését, de ennyi különbség talán belefér. Emellé a szórakoztató történet és Cserna-Szabó humora a tökéletes ráadás, ha pedig a kedves olvasó kedvet kapott, leveheti a polcról a szerzőtől a Rézi a pácbant, ami pedig már tényleg, színtiszta gasztronómia és ízbeli tobzódás.  

Cserna-Szabó András – Szíved helyén épül már a halálcsillag 

Magvető Kiadó, 2013 

Bonnie Garmus – Minden kémia 

Régi teóriám, hogy mindenkinek szüksége van egy Elizabeth Zott-ra, de addig is, ameddig belép az életünkbe, itt van hiánypótlásnak a Minden kémia című regény. Elizabeth Zott tudós. Méghozzá nem is akármilyen, pechjére azonban az 1960-as évek Amerikájában lép kutatói pályára, amikor egy nő örülhetett, ha azt kinézték belőle, hogy képes kávét főzni a világ jobbításán dolgozó férfi kollégáknak. Miközben a nővel cseppet sem bánik kesztyűs kézzel a sors, egyvalamiből nem enged: a tápláló, házias ízekből, amiket először magának, később a férjének, végül pedig a kislányának készít a tőle megszokott alapossággal, tudományos körültekintéssel. Mikor Elizabeth-et a főztje egy tv-stúdióba repíti, ahol a saját szája íze szerint készíthet ételeket, és taníthatja az Egyesült Államok háziasszonyait, megragadja az alkalmat, hogy azt is elmagyarázza nekik: igenis szabad akaratuk van, igenis azt kezdhetnek az életükkel, amit csak akarnak, és nem kell elhinniük senkinek, ha ennek az ellenkezőjét állítja.

A nagyon szerethető, jó humorú, sokszor megható történetben fontos helyet kapnak a legnépszerűbb komfortételek, és Elizabeth jóvoltából azt is megtudhatjuk, miért olvad a saját a lasagne tetején, hogy miért fontos az ideális sütési hőmérséklet, vagy mitől és miért lesz tökéletes a klasszikus sült hús.  

Bonnie Garmus – Minden kémia 

Central Könyvek, 2022 

Tökös lecsó rusztikusan

Árpi keni-vágja a gasztronómiát, ugyanakkor esküszik rá, hogy a rend a lelke mindennek, ha főzésre kerül a sor. Ezt a konyhai aranyszabályt pedig ennek a fantasztikus tökös lecsónak az ...

Eredeti lasagne al forno

Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországig vezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az ...

Bächer Iván – Rötúr  

Írhattam volna az Utóízt is, vagy bármelyik tetszőleges tárcáját, amiben helyet kapnak ételek, helyek és emberek, valamiért mégis ezt családregényt választottam ide. Alapvetően mindenkit csak bátorítani tudok arra, hogy olvasson Bächer Ivánt, nekem talán épp azért maradt emlékezetes a Rötúr, mert ez volt az első könyvem tőle, és pont úgy ragadott magával, ahogy azt elképzeltem már jóval azelőtt, hogy kézbe vettem volna. A Rötúr családregény, Gold Jenő, a szerző alteregója mesél őseinek sorsáról, és közben, hiszen mégiscsak Bächerről van szó, esznek, isznak, piacra járnak, és néha csupa bogyiszlói paprikából készítenek lecsót, mert hát ilyen is van. Sőt, tovább megyek, olyan is van, aki habozás nélkül megeszi. Utazás a XX. század elejétől egészen a ’80-as évekig, a Felvidékről, Józsefvároson át egészen Algériáig.  

Bächer Iván – Rötúr  

Göncöl, 2004 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Nosalty


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

8 dolog, amit Meghan Markle sokat kritizált Netflix sorozatából tanultunk

Március elején debütált Meghan sussex-i hercegné új életmód műsora, a Szeretettel, Meghan, és a fogadtatás...hát, nem nevezhető pozitívnak. Az internet népe nagyítóval elemezte a műsort, hogy aztán ízekre szedje a legkínosabb pillanatokat. Minden hibája ellenére már bejelentették a Szeretettel, Meghan második évadát, ezért összegyűjtöttük, mi mit tanultunk a műsorból.

Szász Nóri

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...