Íme az ausztrál kókuszkocka, ami sokkal extrább, mint a miénk

Retró kókuszkocka egy kis csavarral? Vagy kettővel? Igen! Az ausztrálok tudnak valamit: bogyós lekvárral töltik, és csokiba mártják, de csak a biztonság kedvéért. Lamington készült a konyhánkban!

Ennek a nálunk is népszerű, kókuszkockához hasonlító süteménynek eredete Baron Lamington nevéhez fűződik, aki 1896–1901 között az ausztráliai Queensland kormányzója volt. A tésztaalap egy egyszerű vajas, kevert piskóta, és készítik csokisan, vaníliásan vagy valamilyen gyümölcsös verzióban is. Az ausztráloknál az a hagyomány, hogy félbevágják, megkenik bogyós lekvárral, majd csokoládémázba és kókuszreszelékbe forgatják.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Tipp: érdemes száraz helyen, légmentesen lezárt dobozban tartani a kész kókuszkockákat, így több napig is friss marad.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Hozzávalók:

tojás, olvasztott vaj, finomliszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, só, étcsokoládé, habtejszín, kókuszreszelék, málnalekvár

Elkészítés:

Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Miután kifehéredett, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd kizárólag spatulával laza, határozott mozdulatokkal összekeverjük. Ezt követően apró részletekben hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Miután elkészült a massza, egy körülbelül 20x30 centis, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha a beleszúrt tű nem ragacsos, akkor megfelelően átsült a tészta. Szobahőmérsékletlen hagyjuk teljesen kihűlni.

Miután kihűlt, vízszintesen kettévágjuk, és az egyik felét megkenjük málna- vagy eperlekvárral, a másik felét pedig rányomkodjuk, és az egészet hűtőbe tesszük állni.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Egy nagy tálban összeolvasztjuk a tejszínt és az étcsokoládét, és simára keverjük. A kókuszreszeléket pedig szintén egy nagyobb tálba tesszük. A megkent piskótát éles (recés) késsel négy-öt centis kockákra vágjuk (20-25 darab fog kijönni, attól függ, mekkorára vágjuk).

Ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Kézzel vagy villa segítségével megmártjuk a kockákat a csokoládémázban, végül jó alaposan megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. A sütiket rácsra tesszük, hogy a felesleges kókusz leszóródjon, majd tálalásig hűtőben pihentetjük őket.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

A Lamington teljes receptjét ide kattintva találod meg a teljes receptjét. Mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nem hétköznapi recept itt:

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...