Íme az ausztrál kókuszkocka, ami sokkal extrább, mint a miénk

Retró kókuszkocka egy kis csavarral? Vagy kettővel? Igen! Az ausztrálok tudnak valamit: bogyós lekvárral töltik, és csokiba mártják, de csak a biztonság kedvéért. Lamington készült a konyhánkban!

Ennek a nálunk is népszerű, kókuszkockához hasonlító süteménynek eredete Baron Lamington nevéhez fűződik, aki 1896–1901 között az ausztráliai Queensland kormányzója volt. A tésztaalap egy egyszerű vajas, kevert piskóta, és készítik csokisan, vaníliásan vagy valamilyen gyümölcsös verzióban is. Az ausztráloknál az a hagyomány, hogy félbevágják, megkenik bogyós lekvárral, majd csokoládémázba és kókuszreszelékbe forgatják.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Tipp: érdemes száraz helyen, légmentesen lezárt dobozban tartani a kész kókuszkockákat, így több napig is friss marad.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Hozzávalók:

tojás, olvasztott vaj, finomliszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, só, étcsokoládé, habtejszín, kókuszreszelék, málnalekvár

Elkészítés:

Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Miután kifehéredett, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd kizárólag spatulával laza, határozott mozdulatokkal összekeverjük. Ezt követően apró részletekben hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Miután elkészült a massza, egy körülbelül 20x30 centis, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha a beleszúrt tű nem ragacsos, akkor megfelelően átsült a tészta. Szobahőmérsékletlen hagyjuk teljesen kihűlni.

Miután kihűlt, vízszintesen kettévágjuk, és az egyik felét megkenjük málna- vagy eperlekvárral, a másik felét pedig rányomkodjuk, és az egészet hűtőbe tesszük állni.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Egy nagy tálban összeolvasztjuk a tejszínt és az étcsokoládét, és simára keverjük. A kókuszreszeléket pedig szintén egy nagyobb tálba tesszük. A megkent piskótát éles (recés) késsel négy-öt centis kockákra vágjuk (20-25 darab fog kijönni, attól függ, mekkorára vágjuk).

Ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Kézzel vagy villa segítségével megmártjuk a kockákat a csokoládémázban, végül jó alaposan megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. A sütiket rácsra tesszük, hogy a felesleges kókusz leszóródjon, majd tálalásig hűtőben pihentetjük őket.

Lamington, avagy az ausztrál kókuszkocka - RECEPT ITT!

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

A Lamington teljes receptjét ide kattintva találod meg a teljes receptjét. Mentsd el későbbre, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nem hétköznapi recept itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.