Ismerd meg ezeket az aggódó magyar embereket, akikért most te is tehetsz

„Nem jó érzés félni, és most azt gondolom, hogy jogosan félek. Azt szeretném, ha se nekem, se másnak nem kéne félni. Farkas, a gyermekem kedves, érzékeny, nagyon szerethető. Odafigyel az emberekre a szűkebb és a tágabb környezetére. Nyitott, igényes, szolgálatkész. Szóval nagyon rendben van” – vallja az egyik aggódó magyar szülő a "gyermekvédelminek" nevezett, homofób és transzfób népszavazás tiltakozásaként indult érzékenyítő kampányban. "A népszavazás hátrányosan érint minket, mert a megkülönböztetést erősíti, és nem az elfogadást. A kérdéseket se érzem igazi kérdéseknek egy erkölcsös ember számára."

Március elsején indult el az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság 11 másik civil szervezettel közös országos kampánya, amelynek középpontjában az április harmadikai népszavazás áll. Céljuk, hogy a magyar emberek részt vegyenek a propaganda-népszavazáson, és mind a négy manipulatív kérdésre érvénytelen szavazatot adjanak le, vagyis beikszelik az igeneket és a nemeket is. Az érvénytelen népszavazás fontossága, hogy a magyar emberek ezzel tudják jelezni, hogy nem szeretnék, ha tovább folytatódna a kormány homofób és transzfób politikája, amivel erősítik a társadalmi megosztottságot és gyűlöletet keltsenek, feláldozzák mások biztonságát és jóllétét, határozottan elutasítják ezt a - gyerekeinket, ismerőseinket, barátainkat és munkatársainkat - kiközösítő aljas kampányt.

A kampány első videójában egy nyugdíjas házaspár, Kinga és Mihály meséltek meleg fiukról, Farkasról, és arról, miért félnek a népszavazástól és a kormány homofób és transzfób kampányától.

A jogvédő szervezetek közös kampányának folytatásában az LMBTQI emberek és családtagjaik, barátaik és munkatársaik szerepelnek együtt videókban és fotókon, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az április harmadikai propaganda-népszavazáson a kormány álkérdéseire csak az érvénytelen szavazat a jó megoldás.

Ismerd meg az ő történeteiket is!

Tibor és Ágnes munkatársak és barátok. Közös az értékrendjük és a hobbijaik. Tibor azért szólal most meg a civil szervezetek érvénytelen népszavazásra buzdító kampányában, mert neki nemcsak a saját helyzete, hanem a családtagjaié és a barátaié is fontos. Szerinte éppen azoknak kell kiállniuk a megtámadott közösségek, így most az LMBTQI emberek mellett, akik nem érintettek. 

„Itt nem csak arról van szó, hogy a melegekkel mi van. Ez egy emberi jogi kérdés, és ha az emberi jogokból leadunk, azzal biztosan nem lesz jobb a társadalomnak. Amikor az LMBTQ-közösséget támadják, akkor az emberi jogokat támadják, és amikor az emberi jogokat támadják, akkor minden egyes állampolgárt támadnak." – mondja Tibor a videóban.

Ági háromgyermekes édesanya, angoltanár. Legkisebb fia, Emmett, transznemű. Közös történetükben Ági arról beszélt, hogy azért szólal meg ebben a kampányban, hogy egyik gyerekének se kelljen többet küzdenie olyan dolgokért, amely alapvető jog lenne.

Eszter és Márió munkatársak és barátok. Eszter attól tart, hogy az április 3-i propaganda-népszavazás erősíti a gyűlöletkeltést, az egész az LMBTQ közösség és benne Márió hátrányos megkülönböztetését. Esztert a Márióval való kapcsolata megerősíti a tolerancia melletti kiállásában, és ezért nagyon hálás neki.

A magyar és a nemzetközi jogvédő szervezetek is "aljasnak" írják le a "gyermekvédelminek" nevezett népszavazást", mert azt sugallják a kérdések, „hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről”, és persze az LMBTQI-emberek méltóságát is sérti az egész. "A szóhasználat szándékosan manipulatív: a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni. A jelenlegi magyar kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre" - írják hivatalos közleményükben.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója így érvelt: "Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját".

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője pedig így fogalmazott: "Mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki szexuális vagy nemi kisebbségekhez tartozik: legyen ő az unokaöcsénk, nagynénénk, barátunk, kollégánk, tanárunk, vagy éppen a csapattársunk. Olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol az ő biztonságuk is ugyanolyan fontos, ahol nem érheti atrocitás szeretteinket az utcán, a tömegközlekedésen vagy a munkahelyén."

További információk a jogvédő kampányról: ervenytelenul.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?