Az első falatok

Kezdő édesanyaként bizonytalan vagy, hogyan fogj hozzá a kisbabád hozzátápláláshoz? Segítünk, és megmutatjuk, mivel kezdjed a sort és hogyan tovább. Elő a kiskanalakkal!

Hamar elröpülnek az első hónapok, és elérkezik az izgalmas pillanat: a féléves babánkkal elkezdjük megismertetni az ízek varázslatos világát. Várakozva emeljük csöpp kis szájához az első kanálnyi pürét, vajon ízlik-e majd neki. Természetes, hogy az elején tanácstalanok, bizonytalanok vagyunk, miként kezdjük el az ételek beveztését, és milyen sorrendben haladjunk. Induló cikksorozatunkkal a kezdő anyukáknak kívánunk segítséget nyújtani, és reméljük, hogy azért a gyakorló édesanyák is találnak újabb kipróbálandó ötleteket, recepteket. (Az alábbi összeállítás javaslat csupán, teljes konszenzus nincs a témában, védőnőként, gyerekorvosonként eltérhet az ajánlott első ételek sora, ahogy országonként is óriási különbségek tapasztalhatók.)

Mikortól?

Az anyatejes babák hozzátálpálását fél éves kortól javasolt elkezdeni, a tápszeres kicsiknél ez az időpont lehet picit korábbi, 5 hónapos koruktól már kóstolgathatják a gyümölcsöket, zöldségeket.

Hogyan?

Többféle álláspont létezik, hogy melyik étkezést váltsuk ki elsőként: vannak, akik a tízórai szoptatás / tápszeres etetés elhagyását tartják jónak, de akadnak olyanok is, akik először az uzsonnát váltják ki gyümölccsel. Majd 7-9 hónapos kor körül következnek a főzelékek a déli szoptatás/ cumisüvegezés helyett, és a végül a reggeli és a vacsora kiváltása 1 éves korban. (A megadott éltekorok is hozzávetőlegesek, sok múlik azon, mennyi teje van az édesanyának: ha kevesebb, nyilván hamarabb főzeléket kap a kisded ebédre.)

  • Először pár kanállal adjunk a püréből a gyermeknek, a szoptatás/ tápszer előtt, majd fokozatosan egyre többet, mígnem eljutunk a teljes étkezés kiváltásáig.
  • Egyszerre egy gyümölccsel barátkozzanak a picik, szokják meg az ízét, csak aztán pár nap elteltével váltsunk másra.
  • Eleinte ne keverjük az ízeket, hadd érezzék mindennek magában az ízét.

Az első gyümölcsök

Elsőként az almával, őszibarackkal, meggyel és avokádóval ismertessük meg babánkat. Az első háromnak előbb a levét kóstoltassuk, majd püré formájában kínáljuk a piciknek.

Az első zöldségek

Sárgarépát, krumplit és sütőtököt adjunk először a kicsiknek a zöldségek közül. Az előző kettőt párolva, az utóbbit sütve.

További babareceptek itt >>

Játékszabályok az asztal körül

SZ

Trükkök, hogy rendesen egyen a gyerekSZ

Babakonyha: itatni, itatni, itatni!

Címlapról ajánljuk

További cikkek