Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elmondjuk, hogy miért hazugság a várandósságot okolni a szülés előtti alakunk elvesztéséért

Összesen 30 ezer nő adatait elemezték egy egyetemi kutatás során, majd arra jutottak, hogy a terhesség nagyjából semmit nem jelent a gyerekes nők hízása szempontjából.

A Michigani Egyetem tudósa, Olga Yakusheva kutatása során megvizsgálta és összehasonlította a gyereket nevelő anyák tartós súlygyarapodását a gyermektelen nők várható súlynövekedésével.

Yakusheva és kollégái mintegy 30 ezer olyan nő adatait elemezték, akik 1-4 gyereket szültek. Miközben a legtöbb nő sohasem szerezte vissza szülés előtti alakját, a szülés után 1-2 évvel mért testsúlyuk szinte megegyezett azzal a súllyal, melyet gyerekszülés nélkül értek volna el – mutatta ki a kutatás.

A szakértők eredményei ellentmondanak annak az általános vélekedésnek, mely szerint a várandósság alatt szerzett plusz kilogrammok okozzák a tartós túlsúlyt. A tanulmány alapján a hízás az életkor és a szülői életmód számlájára írható:

sok anya a túlterheltség miatt gyakran mond le a testedzésről és az is gyakori, hogy elfogyasztják a kisgyerekük tányérján maradt ételt.

Mind a gyereket nevelő, mind a gyermektelen nők évente átlagosan 0,8 kilogrammal lesznek nehezebbek az életkor előrehaladtával, emellett az anyák évente csaknem fél kilogrammal többet híznak, mint a gyermektelenek.

„Sok nő lelkesen diétába kezd és sportol egy rövid ideig, hogy visszaszerezze szülés előtti alakját, majd elkedvetlenedik az eredménytől. Sokkal jobb, ha holisztikusan közelítik meg a dolgot és hosszú távon figyelnek az egészséges életmódra a várandósság előtt, alatt és után” – vélte Yakusheva. Az eredmények miatt az anyáknak nem kell bűnösnek érezniük magukat – tette hozzá.

„Az anyasággal járó igénybevételt és az életkorral járó testsúlynövekedést figyelembe véve fontos a pozitív testkép erősítése terhesség után” – tette hozzá.

Bár sokan a várandósságot okolják az anyák testsúlytöbbletéért, sőt az elhízásért is, a tanulmány rávilágított arra, hogy

a fő bűnös valószínűleg a gyerekneveléssel járó életforma és az életkor.

(via Nosalty/MTI)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Tue, 2017-02-07 21:49

Mindkét gyermekem után 1 évvel visszaértem a terhesség előtti súlyomhoz, pedig nagyon sok plusz volt rajtam, de a derékbőségem ennek ellenére 2-2 cm-rel megnőtt.

Artemisz
Artemisz Mon, 2017-02-06 22:33

Az evéstől lehet elhízni, nem a gyerekvállalástól. Persze, sokkal kényelmesebb a gyerekprojektre hárítani, mintsem vállalni a felelősséget a helytelen táplálkozásért (avagy zabálásért).