Élelmiszerek, melyek olcsóbbak lettek az elmúlt hónapban

Ritkán adhatunk hírt az utóbbi időben arról, hogy valamilyen élelmiszer ára stagnált, arról pedig pláne nem, hogy csökkent. Pedig akadnak ilyenek is.

Decemberben nem volt nagyobb az éves szintre számított infláció az élelmiszerek esetében, mint novemberben, a drágulás az előző év azonos időszakához képest mindkét hónapban kerekítve 49 százalék volt az agrarszektor.hu elemzése szerint. Stagnálás csak kevés termékre volt jellemző, azonban akadt néhány élelmiszer, melyek ára csökkent.

Élelmiszerek, melyek olcsóbbak lettek az elmúlt hónapban

Ezen termékek közé sorolható a narancs, a fehérrépa, a paprika és a sárgarépa. Utóbbi kettő 7-6 százalékkal lett olcsóbb, a fehérrépa 23, a narancs pedig 27 százalékkal kerül kevesebbe.

Az átlagos drágulást a trappista sajt vezeti, ennek az ára egyetlen hónap alatt 18,7 százalékkal ment fel. Az azonban jól látszik, hogy a december a tejtermékeknél hozott erős inflációt. A 2,8-as UHT tejjel nem érdemes különösebben foglalkozni, mert szinte soha nem látni a boltokban, kérdés, hogy ezen a kormány új rendelete – miszerint, a kereskedők kétszer többet kell hogy tartsanak az árstop alá eső termékekből – tud-e változtatni.

A lap felmérése szerint az 1,5-ös UHT tej december végén átlagosan 380 forintba, a 2,8-as ESL tej 433 forintba, az 1,5-ös ESL tej pedig 395 forintba került. Emellett a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl 12 százalékkal került többe, de a joghurt, a túró és a 1,5 százalékos tej ára is 10 százalékkal nőtt. 

Forrásunk volt.


Még több friss hír itt vár:

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek