A bezárási hullám már nem csak a kisboltokat sújtja

Olyannyira dagad a bezárási hullám, hogy már a nagyobb boltok is veszélybe kerülhetnek.

A napokban számoltunk be arról, hogy súlyos problémákkal kellett megküzdenie a magyar kisboltoknak 2022-ben. Egyfelől az nehezítette a helyzetüket, hogy hatósági áron kellett adniuk több terméket, valamint az energia- és alapanyagárak emelkedése is próbára tette őket. Az említett körülmények miatt sok kisbolt a bezárás mellett döntött. Most viszont úgy tűnik, hogy nemcsak a kisboltok kerültek bajba, ugyanis a bezárási hullám áldozatául esett már egy Príma üzlet is - számolt be a hírről a Portfolio.hu.

A bezárási hullám a nagyobb boltokat is elérte

A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila elmondása alapján a december 30-án bezárt Remiz Üzletházban található Príma felszámolásáról az üzletet működtető franchise partner döntött. A CBA képviselője szerint nem csak az élelmiszerárstop volt hatással a bolt bezárására, hanem a korábban említett magas energiaárak, valamint a munkaerőköltségek drágulása is.

Ezenfelül folyamatosan problémát okoz az is, hogy a piacon tapasztalható áremelkedés miatt az árumennyiség egyre csökken.

A szakértők szerint akad olyan nagyobb, magyarországi áruházlánc, aki szintén elgondolkodott azon, hogy januárban már nem nyitja ki egyes boltjait. Döntésüket az is befolyásolja, hogy a vásárlók a kisebb, olcsóbb diszkontokat keresik. Emiatt néhány nagyobb üzlet forgalma drasztikusan lecsökkent. A kevesebb bevétel miatt pedig természetesen a boltok fenntartása is egyre nehezebbé válik. A helyzet eléggé kilátástalan, hiszen a boltok vagy tovább emelik a nem árstopos termékek árát, vagy bezárnak...

Ha tovább marad a mesterségesen fenntartott hatósági ár, azt komoly veszteségek nélkül nem ússzuk meg. A piaci ár lenne a legjobb megoldás, minden átmenet nélkül, akár már holnaptól az ársapkás termékekre

– nyilatkozta a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin a Blikknek.

A fentiekből az következik, hogy idén olyan tartósan veszteséges boltok is bezárhatnak, amik sokkal nagyobbak, mint a sarki kis diszkont.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili