Amennyiben gyakran tapasztalunk az arcunkon – különösen az orcákon, az orr környékén, néha az állon és a homlokon – vörös, gyulladásszerű foltokat, akkor gyanakodhatunk arra, hogy rosaceával van dolgunk. Ez egyes esetekben aknéhoz hasonló dudorokat is okozhat, amihez bőrérzékenység is társul. A tünetek a legtöbbször enyhék, de bizonyos külső, illetve belső változások ronthatnak rajta. A hideg, téli időjárás például kifejezetten rosszat tesz ennek a kondíciónak, de egyes ételek is ronthatnak a tüneteken.
Nézzük, hogy mely ételeket, ételcsoportokat érdemes elkerülni, ha szeretnénk a minimumra csökkenteni a bosszantó és olykor fájdalmas rosaceás panaszokat.
Mivel minden páciens más és más, az egyes élelmiszerek másként befolyásolhatják az esetükben a rosaceát. Ahhoz, hogy megtudjuk, számunkra mely élelmiszerek kerülendők, érdemes kísérletet végezni. Hagyjuk ki először az egyik ételcsoportot, várjunk két hetet, és nézzük meg, hogy tapasztalunk-e valamilyen változást! Ezzel hamar kiszűrhetjük, hogy melyek a mi kiváltó tényezőink.
Szerző: Szabó Anna
Még több arcápolás: