5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Amennyiben gyakran tapasztalunk az arcunkon – különösen az orcákon, az orr környékén, néha az állon és a homlokon – vörös, gyulladásszerű foltokat, akkor gyanakodhatunk arra, hogy rosaceával van dolgunk. Ez egyes esetekben aknéhoz hasonló dudorokat is okozhat, amihez bőrérzékenység is társul. A tünetek a legtöbbször enyhék, de bizonyos külső, illetve belső változások ronthatnak rajta. A hideg, téli időjárás például kifejezetten rosszat tesz ennek a kondíciónak, de egyes ételek is ronthatnak a tüneteken.

Nézzük, hogy mely ételeket, ételcsoportokat érdemes elkerülni, ha szeretnénk a minimumra csökkenteni a bosszantó és olykor fájdalmas rosaceás panaszokat.

Mivel minden páciens más és más, az egyes élelmiszerek másként befolyásolhatják az esetükben a rosaceát. Ahhoz, hogy megtudjuk, számunkra mely élelmiszerek kerülendők, érdemes kísérletet végezni. Hagyjuk ki először az egyik ételcsoportot, várjunk két hetet, és nézzük meg, hogy tapasztalunk-e valamilyen változást! Ezzel hamar kiszűrhetjük, hogy melyek a mi kiváltó tényezőink.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több arcápolás:

Címlapról ajánljuk

További cikkek