Tényleg szebbé teszi az arcbőrt a vízivás?

Sokan literszámra isszák a vizet, mégis száraz, vagy piros és hámlik a bőrük. Most akkor használ a vízivás a bőrnek vagy nem?  

Az elmúlt években mást sem hallottunk, csak az állandó vízivás mantráját, és már telefonos appok is elérhetők, melyek rendszeres időközönként figyelmeztetnek, hogy igyunk egy pohár vizet. A vízivás természetesen nem csak az egészség, illetve a szép bőr szempontjából fontos, hiszen egyenesen az életünk függ tőle. Ha vizet iszunk, azt a test felveszi, és a véren keresztül elviszi a sejtjeinkbe. Ami pedig megmarad, azt a vese megszűri, és a húgyhólyagból távozik.

Kapcsolódó cikk:

A reggeli citromos víz tényleg segít a fogyásban?

A bőrből történő vízveszteség nem attól függ, mennyi vizet iszunk, hanem inkább a környezettől

Akkor ez azt jelenti, hogy ha sok vizet iszunk, akkor a bőrünk sem fog kiszáradni?

Nincsenek erre vonatkozó, kifejezetten a vízivás bőrre gyakorolt hatásával foglalkozó tanulmányok. Valójában azonban nem valószínű, hogy az elfogyasztott víz mennyisége durván megváltoztatná az emberi bőr kinézetét, ha normális kereteken belül mozog. Az ellenkezőjét viszont bizonyára sokan tapasztalják, miután alkoholt isznak: a másnapos bőr száraz és irritált, de ez komoly kiszáradás eredménye és hasonló lenne a bőrünk, ha napokat kéne egy sivatagban víz nélkül eltöltenünk.Az emberi bőr teljes súlyának nagy részét víz teszi ki, de a bőrből történő vízveszteség nem attól függ, mennyi vizet iszunk, hanem inkább a környezettől, illetve annak páratartalmától, meg attól, hogy használunk-e hidratáló krémet. Ha nem, akkor sokkal több víz tud távozni a bőrünkből. Ezt a folyamatot úgy hívják, hogy transzepidermális vízveszteség.

Mi az, hogy hidratáló krém?

A fent említett vízveszteség úgy jön létre, hogy a bőr környezeti hatásokkal szembeni védőfunkciója sérül, erre pedig elsődleges megoldás a hidratáló krémek használata. Ezekben 3 olyan összetevő van, ami megakadályozza a bőr kiszáradását: elzáró hatóanyagok, melyek mintegy bezárják a vizet a bőrbe, nedvesítők, amelyek a vizet a bőr mélyebb rétegeiből a felsőbb rétegeibe vonzzák, amitől feszesebb és hidratáltabb lesz, valamint lágyítók, melyek például az olajok is. Előbbieknek az a szerepe, hogy a bőrben tartsák, illetve a bőrfelszínre vonzzák a vizet, utóbbinak, hogy a bőrsejteknek a széleit megpuhítsa és ezáltal a teljes bőrt simábbá tegyék.

Ez is érdekelhet:

Meglepő, de ezek is okozhatnak pattanásokat a bőrödön

A hidratáló krémnek nem kell sokba kerülnie, hogy a bőr el tudja látni védő funkcióját

Tehát egy hidratáló ezeket tartalmazza. És ennek egyáltalán nem kell sokba kerülnie, de, hogy a bőr el tudja látni védő funkcióját, és jól is nézzen ki, elsősorban ezekre kell támaszkodnunk a mértéktelen vízivás helyett.

A vízivás más szempontból, például a vérnyomásra vagy vesére tett hatása miatt nagyon fontos, de a bőrön jobban segít a hidratáló krém.

A lakás páratartalma lehet még problémás, és okozhatja, különösen télen, a bőr kiszáradását. Ilyenkor szárazabb a levegő a fűtés miatt, így több víz távozik a bőrből. Ez ellen megoldás lehet egy párásító készülék, valamint a bőr védelme. A kéz kiszáradása ellen például nagyon jó megoldás a kesztyű is.

A meleg vízben való ázás is árt a bőr nedvességtartalmának: minél melegebb a víz, annál gyorsabban bontja le a bőr lipid védőrétegét. Nem szerencsés naponta többször fürdeni, és a lúgos szappanokkal is csínján, mert elősegítik a védőréteg lebontása által a vízveszteséget, mert a bőr Ph-értéke alapvetően savas.

Ez is izgalmas:

Jó-e a hideg zuhany? A tudomány szerint nem, a gyakorlat szerint viszont igenis működik

~ 2 liter vizet ajánlatos naponta meginni - ha nem szereted, dobj bele egy szelet citromot!

Akkor végülis mennyi vizet kell innunk ahhoz, hogy egészségesek legyünk?

Nincs rá egységes irányelv, lényegében az ember egészségi állapotától függ. Bizonyos betegségek esetén például szükséges a bevitt víz csökkentése. Ha valaki azonban egészséges, akkor minimum 1,2 (Egyesült Királyság javaslata) és 2 liter (USA javaslata) közötti vízmennyiséget ajánlott elfogyasztani naponta. De ez attól is függ, hogy mennyit és mit eszünk, mert a szervezet a szilárd táplálékból is képes kivonni a vizet. Abból tudhatjuk, hogy túl keveset iszunk, hogy a vizelet színe nem átlátszó, esetleg halványsárgás, hanem sötét.Ha valaki nem szereti a tiszta vizet, tudományosan bizonyított, hogy többet lesz képes meginni belőle, ha egy szelet citrommal ízesíti.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via, via és via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ebbe a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.