Szalmonellabotrány: a magyar tojás és baromfihús biztonságos

Szigorúan ellenőrzött termelésből származnak és jó minőségűek a magyarországi telepeken termelt étkezési tojások, ezért azokat nyugodtan fogyaszthatják a hazai vásárlók.

Teljes biztonsággal fogyaszthatók és jó minőségűek a magyar termelésből származó étkezési tojások – írja közleményében a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szervezet szerint a szalmonellával fertőzött lengyel tojások piacra kerülése is rávilágít arra, hogy a hazai tojástermelést és tojásfogyasztást kell előnyben részesíteni az import helyett. A magyar étkezési tojásoknál és baromfitermékeknél a biztonságot, a minőséget és a származást a Koronás Tojás Védjegy és Magyar Baromfi Védjegy is garantálja.

A terméktanács azt javasolja, hogy a fogyasztók keressék a magyar telepekről származó étkezési tojásokat, illetve baromfitermékeket az üzletekben. A minőséget, a biztonságot és a származást a tojásnál a Koronás Tojás Védjegy, a baromfihúsnál a Magyar Baromfi Védjegy is garantálja a fogyasztók számára.

Mint ismert, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a közelmúltban szalmonellával fertőzött étkezési tojások kerültek az európai piacra, ahol több megbetegedést is okoztak. A szalmonellás tojásokat kibocsátó lengyel telepről egy kamionnyi szállítmány érkezett Magyarországra, de a termékekből nem jutott kereskedelmi forgalomba. A Nébih a behozott készletet zárolta, az agrártárca pedig elővigyázatossági okokból a lengyel tojások rendkívüli és fokozott ellenőrzését rendelte el a hazai piacon.

A BTT felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy megfőzve és megsütve a szalmonella baktériumok elpusztulnak. Az étkezési tojások felhasználásánál természetesen a konyhai higiénia szabályait be kell tartani.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

[via Agrárszektor]

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek