Egyszerűen egészségesen!

Az egészséges étkezés nem lehetetlen vállalkozás. Kezdő löketként építsük be mindennapjainkba az alábbi szokásokat!

A médiumokban keringő rengeteg információnak köszönhetően sokan gondolják, hogy az egészséges étrend egy rendkívül komplikált szabályrendszeren nyugszik. Ez persze így nem igaz, hiszen akad néhány könnyen, gyorsan elsajátítható egyszerű szokás, amelyet ha beépítesz az étrendedbe, máris sokat tettél egészséged megőrzése érdekében.

1. Vásároljunk egészséges ételeket!

Töltsük meg a kamrát, a hűtőt friss gyümölccsel, zöldségekkel! Vásároljunk teljes kiőrlésű kenyeret, barnarizst, zabpelyhet, jó minőségű, teljes értékű fehérjeforrásokat – szárnyashúst, tojást, dióféléket, magvakat. Ne tartsunk otthon szénsavas üdítőket, kekszeket és cukrozott reggelizőpelyheket!

2. Válasszuk a vizet a folyékony kalóriák helyett!

Könnyen csökkenthetjük a kalóriabevitelünket, ha korlátozzuk a szénsavas üdítők, cukros italok, gyümölcslevek fogyasztását.

3. Nassoljunk gyümölcsöt!

Ha mindenképpen nassolni szeretnénk, válasszuk a gyümölcsöket, natúr joghurtot, magas rosttartalmú kekszeket. Tervezzük meg a kisétkezéseinket is, vásárláskor ne feledkezzünk meg róluk, és munkába induláskor tegyük tízórainkat a táskánkba!

4. Színes saláta minden nap!

Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy minden nap együnk friss zöldséget! Ebédre friss vegyes salátákat (az öntettel persze óvatosan!), vagy ha épp nincs kedvünk hozzá, válasszunk egy jó zöldséglevest vagy színes, szezonális zöldségekből készült zöldköretet!

5. A maradékot pakoljuk el!

Az asztalon hagyott ebédmaradék suttogását halljuk a fülünkben: „egyél meg! egyél meg!”. Így hiába laktunk jól eredetileg, fél-egy óra múlva azon kapjuk magunkat, hogy csak elcsipegettük a maradékot is, azaz megettük a teljes adagot. Így többet ettünk, mint amennyire valójában szükségünk volt. Pakoljunk el magunk után, ne nehezítsük meg a dolgunkat!

6. Rágjunk alaposan!

Ha lassabban rágunk, hosszabb ideig tart az étkezés, és testünknek van ideje érzékelni és a jóllakottságot. A szemünk gyakran éhesebb, mint a gyomrunk, és nem veszünk tudomást testünk jelzéseiről.

7. Együnk ülve!

Váljunk meg a „rohanás közben bekapok két falatot” szokástól! Minden étkezéshez üljünk le, adjuk meg a módját. Ilyenkor lassabban, megfontoltabban eszünk, akár kevesebbet is.

8. Légy őszinte önmagadhoz!

Figyeld a tested, tanuld meg a jelzéseit, tanuld meg, hogy nálad mi működik a legjobban! Van, akinél a teljes lemondás a megoldás, van, aki meg tud állni egy kocka csoki után. Ismerd meg önmagad, és támaszkodj az erősségeidre!

+1. Mozogjunk rendszeresen!

Igaz, ez a szokás nem konkrétan az étkezéshez kapcsolódik, de egészségünk és testünk optimális működése érdekében ne felejtkezzünk meg a rendszeres fizikai aktivitásról sem!

(via The Huffington Post)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!