Egészséges kencék uzsonnára

Egy anyukának mindig gondolnia kell csemetéire, ha hazaérkeznek a suliból farkas éhesen, találjanak valamit a hűtőben, hogy átvészeljék a délutánt.

Egész éves kedvenc

Ha fehér babról beszélünk, akkor általában mindenkinek a főzelék és a sólet jut eszébe, mint recept alternatíva, holott ennek a fehérjében gazdag termésnek még sok más felhasználási lehetősége is létezik. Sokan puffasztó hatása miatt nem kedvelik, pedig ezt ki is szűrhetjük, ha megszabadítjuk héjától. Valóságos energiabomba, mely nem túl drága és egész évben fellelhető a piacon.

Babos humusz?

Eredetileg a humuszt csicseriborsóból készítik, de úgy, ahogy a pestonak, neki is vannak tucat számra változatai. A babfőzeléket hetente egyszer elsütni lehetetlenség a családban, ezért néztem utána, hogyan, milyen formában tudnám elkészíteni a fehér babot más módon is gyerekeimnek. Tortilla vagy naan mindig van otthon a hűtőben, tehát csak ehhez kellett egy tápláló, egészséges, gyors és olcsó megoldás, jelen esetben egy kence.

Fehérbab humusz

Borsó a kedvenc

A zöldborsó nagy kedvenc. Pürében, főzelékben, rizi-biziben sokszor szerepel nálunk. Most októberig frissen vásárolhatjuk, de később sem feledkezünk meg róla. Kapható ugyanis hámozott felezett formában. Így héj nélkül igazán egyszerű főzni és pürézni. Jöhet a mentás borsópüré és a zöldborsós humusz délutáni kencének.

Zöldborsó humusz

Ezeket a krémeket nem csak lepénnyel, de pucolt, hosszúkásra vágott sárgarépával, angol zellerrel, paprikával, sőt saláta mellé pirítóssal is tálalhatjuk. A felnőttek legalább annyira örülnek neki, mint a gyerekek.

Tipp

A zöldborsó sok C-vitamint, hasznos antioxidánsokat, rostokat és fehérjét tartalmaz, valamint B1-vitamin-, foszfor- és káliumforrás.

Jövő héten birsalmázunk, addig is keverjünk, fűszerezzünk különleges humuszokat.

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!