5 tipp, ami segít rohanás közben is egészségesen étkezni

Nem kell túl nagy erőfeszítéseket tennünk, hogy kövessük őket, ezek a szokások mégis rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra – sokkal kiegyensúlyozottabbá tehetik azokat.

Lássuk be: egészségesen étkezni nem egyszerű. A kiegyensúlyozott, tápláló étrend kialakítása nem egyik napról a másikra történik – különösen akkor, ha a napjaink szinte percre pontosan be vannak táblázva. A jó hír viszont az, hogy néhány praktikus időtakarékos trükkel ez igenis megoldhatóvá válik. Szakértők segítenek abban, hogyan táplálkozzunk tudatosabban akkor is, ha állandó rohanásban élünk – legyen szó bevásárlásról, előre tervezésről vagy az étkezési szokások tudatos átalakításáról.

Kocsijában étkező nő
Egyél rohanós napokon is egészségesen

1. Legyen időnk enni

Gyakran előfordul, hogy annyira belemerülünk a napi teendőkbe, hogy csak akkor kapunk észbe, hogy nem ettünk, amikor már gyötör az éhség? Ez az egyik leggyakoribb akadály, amivel sokan szembesülnek az egészséges életmód felé vezető úton – pedig egy kis előre tervezéssel megelőzhető.

Melissa Jaeger dietetikus szerint az étkezések megtervezése olyan, mint egy GPS beállítása az utazásunkhoz: sokkal nagyobb eséllyel jutunk el a célunkhoz, ha előre látjuk az útvonalat.

Nem kell szigorú napirendet készítenünk, de fontos, hogy az evés is tudatosan jelen legyen a napirendünkben. Ha hajlamosak vagyunk elmerülni a munkában, érdemes emlékeztetőt beállítani vagy bejegyzést írni a naptárba. Ahogy Gabby Zeagler dietetikus fogalmaz: „A megfelelő táplálékbevitel ugyanolyan fontos, mint amit épp dolgozunk.”

2. Készüljünk előre

Ha már tudjuk, mikor fogunk enni, akkor jöhet a következő kérdés: mit? A meal prep, vagyis az előre elkészített ételek divatja nem véletlenül lett ilyen népszerű: sokkal egyszerűbbé teszi a mindennapi étkezést, és közben még a főzőtudományunkat is fejleszthetjük.

Jaeger arra biztat: „készüljünk okosabban, ne keményebben”. Például, ha bevásárlás után azonnal megmossuk és feldaraboljuk a zöldségeket, vagy előre kiporciózzuk a heti nasikat, sok időt spórolhatunk. Ezek az apró lépések csökkentik az élelmiszer-pazarlást, és segítenek következetesen tartani az egészséges szokásokat.

3. Ne féljünk a nassolástól

A régi tanács, miszerint nassolni tilos, ma már idejétmúltnak számít. Egy-egy kisebb étkezés két főétkezés között sokszor életmentő lehet, különösen elfoglalt emberek számára. Hillary Cecere dietetikus szerint fontos, hogy ne stresszeljünk az evés miatt, hanem engedjük el a régi „szabályokat”. Nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a megszokott étkezési időkhöz – a lényeg az, hogy ne hagyjunk ki túl sok órát két étkezés között.

De milyen a jó nasi? „Legyen benne fehérje, rostban gazdag szénhidrát és egészséges zsír” – mondja Cecere. Ez a kombináció segít abban, hogy tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és elkerüljük a vércukorszint-ingadozásokat. Egy főtt tojás, egy marék diófélék és egy adag humusz például tökéletes választás lehet.

4. Vásároljunk tudatosan

Tény, hogy a bevásárlás sokszor csak egy újabb tétel a soha véget nem érő teendőlistán, de ha tudatosan csináljuk, rengeteget segíthet az egészséges étkezésben. Ha heti egyszer vásárlunk nagyobb mennyiségben, érdemes az alapélelmiszerekre fókuszálni: sovány húsok, zöldségek, gyümölcsök.

Ha gyakran megromlik a friss áru, mielőtt felhasználnánk, vásároljunk kisebb adagokban, többször egy héten, vagy válasszunk mélyhűtött, esetleg konzerv változatokat

– javasolja Jaeger.

Aki inkább apránként vásárol, annak is lehet tudatos a hozzáállása. „Tartsunk folyamatosan egy bevásárlólistát a telefonunkon – így ha éppen úton vagyunk, mindig tudjuk, mit érdemes beszerezni. Ez mentálisan is tehermentesít: nem kell mindent fejben tartanunk” – teszi hozzá Zeagler.

5. Bízzunk magunkban

A legfontosabb, hogy ne essünk a tökéletességre való törekvés csapdájába, és próbáljuk kizárni a mérgező diétakultúra üzeneteit. Cecere szerint az egészséges táplálkozás nem „mindent vagy semmit” kérdése. Ami valóban számít, az a hosszú távú következetesség. Lesznek napok, amikor nem tartjuk be a terveinket – ez teljesen természetes. Ne ostorozzuk magunkat, és főleg ne adjuk fel emiatt az eddig elért eredményeinket.

„Az egészséges étkezés elsőre túl soknak tűnhet, főleg a rengeteg egymásnak ellentmondó információ és szabály miatt” – mondja Cecere. „Én mindig arra biztatom a klienseimet, hogy az alapokra koncentráljanak: összetett szénhidrátok, sovány fehérje, egészséges zsírok, sok-sok zöldség és gyümölcs.”

Forrásunk volt.


Még több segítség az egészséges táplálkozáshoz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...