5 tipp, ami segít rohanás közben is egészségesen étkezni

Nem kell túl nagy erőfeszítéseket tennünk, hogy kövessük őket, ezek a szokások mégis rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra – sokkal kiegyensúlyozottabbá tehetik azokat.

Lássuk be: egészségesen étkezni nem egyszerű. A kiegyensúlyozott, tápláló étrend kialakítása nem egyik napról a másikra történik – különösen akkor, ha a napjaink szinte percre pontosan be vannak táblázva. A jó hír viszont az, hogy néhány praktikus időtakarékos trükkel ez igenis megoldhatóvá válik. Szakértők segítenek abban, hogyan táplálkozzunk tudatosabban akkor is, ha állandó rohanásban élünk – legyen szó bevásárlásról, előre tervezésről vagy az étkezési szokások tudatos átalakításáról.

Kocsijában étkező nő
Egyél rohanós napokon is egészségesen

1. Legyen időnk enni

Gyakran előfordul, hogy annyira belemerülünk a napi teendőkbe, hogy csak akkor kapunk észbe, hogy nem ettünk, amikor már gyötör az éhség? Ez az egyik leggyakoribb akadály, amivel sokan szembesülnek az egészséges életmód felé vezető úton – pedig egy kis előre tervezéssel megelőzhető.

Melissa Jaeger dietetikus szerint az étkezések megtervezése olyan, mint egy GPS beállítása az utazásunkhoz: sokkal nagyobb eséllyel jutunk el a célunkhoz, ha előre látjuk az útvonalat.

Nem kell szigorú napirendet készítenünk, de fontos, hogy az evés is tudatosan jelen legyen a napirendünkben. Ha hajlamosak vagyunk elmerülni a munkában, érdemes emlékeztetőt beállítani vagy bejegyzést írni a naptárba. Ahogy Gabby Zeagler dietetikus fogalmaz: „A megfelelő táplálékbevitel ugyanolyan fontos, mint amit épp dolgozunk.”

2. Készüljünk előre

Ha már tudjuk, mikor fogunk enni, akkor jöhet a következő kérdés: mit? A meal prep, vagyis az előre elkészített ételek divatja nem véletlenül lett ilyen népszerű: sokkal egyszerűbbé teszi a mindennapi étkezést, és közben még a főzőtudományunkat is fejleszthetjük.

Jaeger arra biztat: „készüljünk okosabban, ne keményebben”. Például, ha bevásárlás után azonnal megmossuk és feldaraboljuk a zöldségeket, vagy előre kiporciózzuk a heti nasikat, sok időt spórolhatunk. Ezek az apró lépések csökkentik az élelmiszer-pazarlást, és segítenek következetesen tartani az egészséges szokásokat.

3. Ne féljünk a nassolástól

A régi tanács, miszerint nassolni tilos, ma már idejétmúltnak számít. Egy-egy kisebb étkezés két főétkezés között sokszor életmentő lehet, különösen elfoglalt emberek számára. Hillary Cecere dietetikus szerint fontos, hogy ne stresszeljünk az evés miatt, hanem engedjük el a régi „szabályokat”. Nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a megszokott étkezési időkhöz – a lényeg az, hogy ne hagyjunk ki túl sok órát két étkezés között.

De milyen a jó nasi? „Legyen benne fehérje, rostban gazdag szénhidrát és egészséges zsír” – mondja Cecere. Ez a kombináció segít abban, hogy tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és elkerüljük a vércukorszint-ingadozásokat. Egy főtt tojás, egy marék diófélék és egy adag humusz például tökéletes választás lehet.

4. Vásároljunk tudatosan

Tény, hogy a bevásárlás sokszor csak egy újabb tétel a soha véget nem érő teendőlistán, de ha tudatosan csináljuk, rengeteget segíthet az egészséges étkezésben. Ha heti egyszer vásárlunk nagyobb mennyiségben, érdemes az alapélelmiszerekre fókuszálni: sovány húsok, zöldségek, gyümölcsök.

Ha gyakran megromlik a friss áru, mielőtt felhasználnánk, vásároljunk kisebb adagokban, többször egy héten, vagy válasszunk mélyhűtött, esetleg konzerv változatokat

– javasolja Jaeger.

Aki inkább apránként vásárol, annak is lehet tudatos a hozzáállása. „Tartsunk folyamatosan egy bevásárlólistát a telefonunkon – így ha éppen úton vagyunk, mindig tudjuk, mit érdemes beszerezni. Ez mentálisan is tehermentesít: nem kell mindent fejben tartanunk” – teszi hozzá Zeagler.

5. Bízzunk magunkban

A legfontosabb, hogy ne essünk a tökéletességre való törekvés csapdájába, és próbáljuk kizárni a mérgező diétakultúra üzeneteit. Cecere szerint az egészséges táplálkozás nem „mindent vagy semmit” kérdése. Ami valóban számít, az a hosszú távú következetesség. Lesznek napok, amikor nem tartjuk be a terveinket – ez teljesen természetes. Ne ostorozzuk magunkat, és főleg ne adjuk fel emiatt az eddig elért eredményeinket.

„Az egészséges étkezés elsőre túl soknak tűnhet, főleg a rengeteg egymásnak ellentmondó információ és szabály miatt” – mondja Cecere. „Én mindig arra biztatom a klienseimet, hogy az alapokra koncentráljanak: összetett szénhidrátok, sovány fehérje, egészséges zsírok, sok-sok zöldség és gyümölcs.”

Forrásunk volt.


Még több segítség az egészséges táplálkozáshoz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek