Egész életedben rosszul etted a banánt

Azt tudjuk, hogy a banán tápláló, és hogy még azok is szeretik, akik egyébként nem nagyon kedvelik a gyümölcsöket. De azt is tudjuk, milyen jó hatással van a szervezetünkre?

Igen, abanántényleg számtalan jó tulajdonsággal büszkélkedhet. Például azonnali lökést nyújt a szervezetnek, ha energiára van szüksége, mivel három fajta cukrot is tartalmaz: szacharóz, fruktóz és glükóz is található benne. Kutatások bizonyítják, hogy mindössze két banán biztosítja az energiát egy kemény, 90 perces edzéshez. Így nem véletlen, hogy ez az első számú gyümölcs a világ vezető sportolói körében.

Érdemes beiktatni a napi étrendbe, egy felmérésből ugyanis az is kiderült, hogy a modern társadalomban egyre sűrűbben eluralkodó depresszióra való hajlam is csökkenthető banánfogyasztással, hiszen triptofánt tartalmaz, amit a szervezet szerotoninná alakít - ez pedig egyik kedélyjavító hormonunk.

Megtalálható benne a B6 vitamint is, mely nyugtatja az idegrendszert, szabályozza a vércukorszintet, és csillapítja a hányingert. Ez csupa olyan hatóanyag, ami hatással lehet a hangulatunkra – természetesen jótékonyan.

Ezeket olvastad már?

Magas a vastartalma is, így serkenti a vérben a hemoglobint - vérszegényeknek nyugodtan ajánlhatjuk! Sok benne a kálium is, sótartalma pedig alacsony.

Jótékonyan hat az agyi működésre, ezért érdemes vizsgaidőszakban, vagy egyéb agyat megmozgató munka előtt, sőt, akár közben is fogyasztani.

Ajánlott reggelire, ebédre vagy uzsonnára is, hiszen növelheti teljesítményszintünket.

Magas rosttartalma miatt jó megoldás lehet székrekedés ellen fogyasztani, de másnaposságra is kiváló, főként ha turmixként, egy kevés mézzel megbolondítva fogyasztjuk - a banán megnyugtatja a gyomrot, a méz megemeli a vércukorszintet, a tej pedig hidratálja a szervezetet. Savlekötő hatása miatt gyomorégésre is kiváló!

Ezeket olvastad már?

Külsőleg is alkalmazhatjuk, többek közt szúnyogcsípésre kenve - a banán belső héját a csípéshez dörzsölve lejjebb vihetjük a duzzanatot, és csökkenthetjük az irritációt.

Ha összehasonlítjuk egy almával, kiderül, hogy négyszer annyi fehérjét, kétszer annyi szénhidrátot és A-vitamint, valamint háromszoros foszfort tartalmaz, emellett vasból és egyéb vitaminból is jóval többet.

Hogy mi az, ami az orvost távol tartja? Lehet, hogy mégsem az alma? Mostantól gondolhatunk a banánra is úgy, mint egy természetes orvosságra, mely számtalan bajra megoldást nyújthat.

És ha ez még nem lenne elég meggyőző, mutatunk egy videót arról, hogyan kell valójában banánt pucolni. Ebből kiderül, hogy egészen eddig tévhitben éltünk:

(via: natureknows)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.