Egész életedben rosszul etted a banánt

Azt tudjuk, hogy a banán tápláló, és hogy még azok is szeretik, akik egyébként nem nagyon kedvelik a gyümölcsöket. De azt is tudjuk, milyen jó hatással van a szervezetünkre?

Igen, abanántényleg számtalan jó tulajdonsággal büszkélkedhet. Például azonnali lökést nyújt a szervezetnek, ha energiára van szüksége, mivel három fajta cukrot is tartalmaz: szacharóz, fruktóz és glükóz is található benne. Kutatások bizonyítják, hogy mindössze két banán biztosítja az energiát egy kemény, 90 perces edzéshez. Így nem véletlen, hogy ez az első számú gyümölcs a világ vezető sportolói körében.

Érdemes beiktatni a napi étrendbe, egy felmérésből ugyanis az is kiderült, hogy a modern társadalomban egyre sűrűbben eluralkodó depresszióra való hajlam is csökkenthető banánfogyasztással, hiszen triptofánt tartalmaz, amit a szervezet szerotoninná alakít - ez pedig egyik kedélyjavító hormonunk.

Megtalálható benne a B6 vitamint is, mely nyugtatja az idegrendszert, szabályozza a vércukorszintet, és csillapítja a hányingert. Ez csupa olyan hatóanyag, ami hatással lehet a hangulatunkra – természetesen jótékonyan.

Ezeket olvastad már?

Magas a vastartalma is, így serkenti a vérben a hemoglobint - vérszegényeknek nyugodtan ajánlhatjuk! Sok benne a kálium is, sótartalma pedig alacsony.

Jótékonyan hat az agyi működésre, ezért érdemes vizsgaidőszakban, vagy egyéb agyat megmozgató munka előtt, sőt, akár közben is fogyasztani.

Ajánlott reggelire, ebédre vagy uzsonnára is, hiszen növelheti teljesítményszintünket.

Magas rosttartalma miatt jó megoldás lehet székrekedés ellen fogyasztani, de másnaposságra is kiváló, főként ha turmixként, egy kevés mézzel megbolondítva fogyasztjuk - a banán megnyugtatja a gyomrot, a méz megemeli a vércukorszintet, a tej pedig hidratálja a szervezetet. Savlekötő hatása miatt gyomorégésre is kiváló!

Ezeket olvastad már?

Külsőleg is alkalmazhatjuk, többek közt szúnyogcsípésre kenve - a banán belső héját a csípéshez dörzsölve lejjebb vihetjük a duzzanatot, és csökkenthetjük az irritációt.

Ha összehasonlítjuk egy almával, kiderül, hogy négyszer annyi fehérjét, kétszer annyi szénhidrátot és A-vitamint, valamint háromszoros foszfort tartalmaz, emellett vasból és egyéb vitaminból is jóval többet.

Hogy mi az, ami az orvost távol tartja? Lehet, hogy mégsem az alma? Mostantól gondolhatunk a banánra is úgy, mint egy természetes orvosságra, mely számtalan bajra megoldást nyújthat.

És ha ez még nem lenne elég meggyőző, mutatunk egy videót arról, hogyan kell valójában banánt pucolni. Ebből kiderül, hogy egészen eddig tévhitben éltünk:

(via: natureknows)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Videó: ez nevetséges..miért nem jó úgy meghámozni ahogy eddig csinálta az ember?!...Akkor ezek szerint a g.ovszert meg fel kell fújni és nem "arra" való amire...(videó vége felé...)...xD

pussycat

Kar, hogy nincs humorerzeked...D:-)))

Törölt felhasználó

Nekem van humor érzékem..de nem mindegy hogy miféle humorról van szó...;) kedves 'cicamica'(pussycat).. bár' szerintem elégge eljárt az id? feleted már egy ilyen nick-hez..meg ne sért?dj talán nincs humorérzéked?!... :D :-)))

Törölt felhasználó

:D ..el járt az id? feleted..milyen szépen közli vele..:D

pussycat

:D?.igen?az igaz, csak o azt nem tudja, hogy azzal sertett a legkevesbe?viszont azt nem tudom, hogy ehhez mi koze van a humorerzeknek? :))

Marcsus

Minden zöldség és gyümölcs csodaszer.

gőzölög

Nem az a felpattintás a lényeg, miel?tt hozzá érünk, MEGMOSNI!!! lemosni róla a permetez? anyagot! MÉRGEZ?!

Törölt felhasználó

Ezzel csak aza baj, hogy ha így pucolom meg a banánt akkor meg kell fognom magát az ehet? részt is a koszos kezemmel, így azt is összekoszolom és akkor kezdhetnek dolgozni benne a vitaminok de sürg?sen, meg a kezem is csupa ragacs lesz.. Okkal pucoljuk úgy a banánt ahogy a banánt pucoljuk... szerintem...

Törölt felhasználó

szerintem a videó egy írónia. Persze,hogy jó úgy is ahogy eddig hámoztuk.......az életkorral pedig nem illik élcel?dni............senki sem tehet arról mikor született....... és szerintem nem kor kérdése,hogy ki mire érzékeny .....

pussycat

Neked van igazad!!! - mar a videoval kapcsolatban - ?.. a koromat pedig nem szegyellem, meg mindig jobb oregnek lenni mint humorerzek nelkul elni:))):D

Marika nagyi

Nem kor kérdése ki, hogy eszi a banánt, az minid banán marad, a hatás ugyanaz. Hülyeség az egész. Üres fecsegés az ilyen vita.

Törölt felhasználó

Vissza is lehet csomagolni ezzel a technikaval,zsebunkbe teve,ehetjuk kesobb. Mindennek van tobb fele megoldasa,mas szemszog,uj dolgok,technikak,mas kulturak,nepek.A lenyeg,a baban! :-) Hanyan tudjak hogyan kell kokuszdiot feltorni helyesen? Az is meger egy videot,hogyan csinaljak a profik,azok akiknek mindennapi eledele. Az ananaszrol nem is beszelve.Avokado valaki? ;-)

köleskása

Ez a sok pozitív dolog lehet, hogy érvényes az él?helyén termett banánra, de a nálunk vegyszerekkel érlelt, tartósítóval teletömött banánra, ami rejtélyes módon olcsóbb a hazai gyümölcsöknél, biztosan nem igaz...

Albazo

Jó,hogy megtudtam öregségemre azt is! Meg kell szabadítani a héjától. Eddig héjastól ettem. Elég nehezen mert elveszett a protkóm.

samu49

Nem a héját kell megenni??-jó hogy szóltak.

laszlomagyar34

Elnézést, de attól, hogy nem a Te módszereddel hámozom meg, még ehetem jól. El?z? hozzászólásokhoz csatlakozva az én módszerem higiénikusabb, mert nem fogdosom össze!

Anagyferó

Én sohasem ettem így. Most mi lesz? Börtönbe zárnak érte?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!