Ebben az átlátszó lábasban még szebben ragyog az aranysárga sütőtökkrémleves

A Prágában élő designer, Huy Pham olyan üveglábasokat tervezett, amelyekben jól látszik, hogy rotyog a leves.

A nehéz, áttetsző hőálló edények mindannyiunk konyhájának létfontosságú darabjai. A hőálló üvegedényeket leginkább a sütőben szoktuk használni, mert nem kedvelik a hirtelen hőmérsékletváltozást, a tűzhelyre helyezve óvatosabban kell velük bánni. Üresen nem szabad alájuk gyújtani, és fokozatosan kell felmelegíteni ezeket az edényeket. A "jénai" már csak azért is kiváló sütőedény, mert sokáig tartja a hőt, és esztétikusan lehet belőle tálalni. A legtöbb hőálló edény a laboratóriumokban is használatos boroszilikátból készül.

A Prágában tanuló Huy Pham is a boroszilikátot választotta üvegedényeinek alapanyagául - írja a Designboom. Ezek nem egy sütőedényre emlékeztetnek, hanem egy hagyományos lábasra. A fiatal tervező szerint így főzés közben láthatjuk azt, ahogyan az étel elkészül, és ez különleges élménnyel gazdagítja a ételkészítés folyamatát. A designer három különböző méretű üveglábast tervezett, amelyek a sütőben, a tűzhelyen és a mikróban is használhatóak.

A termékek egy cseh designerhallgatóknak szervezett versenyen két kategóriában is nyertek.

Huy Pham jelenleg a Kavalier cseh céggel tárgyal a háromelemű termékcsalád sorozatgyártásáról. A 180 éves múltra visszatekintő cég segített a fiatal tervezőnek a prototípus megvalósításában is. A Kavalier a SIMAX-nak nevezett, különösen ellenálló boroszilikátból már egy ideje gyárt hőálló konyhai edényeket.

Ezeket olvastad már?

A rómaiak tála

A Römertopf - más néven római tál - nagy visszatérését éli. Te mit szoktál benne készíteni? Mi mindent és bármit!

Coook
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek