A duplán könnyű muffin titka

Meglepő, de a muffintészta lehet könnyű, és lehet könnyű is, sőt lehet egyszerre mindkettő. A dupla könnyedség eléréséhez pedig pár igazán egyszerű tippet kell megismernünk.

Muffint készíteni egyszerű, azaz könnyű:

  • legtöbbször külön összekeverjük a folyékony hozzávalókat,
  • majd a száraz hozzávalókat,
  • végül a kettőt elvegyítjük,
  • hozzáadjuk a választott gyümölcsöt, csokit, magot, akármit,
  • és kész.

Az viszont nem mindenki számára egyértelmű, hogy hogyan kapunk egy kívül roppanós, belül levegős, nem tömör, nem szivacsos, azaz könnyű tésztát.

Elárulok egy titkot: nem titok. Minél könnyebb (értsd: levegősebb) a tészta, annál magasabbra tud emelkedni, méghozzá gyorsan, így aztán a külsejének is van ideje ropogósabbra sülni. Így hát a cél az, hogy minél magasabb legyen a muffin, minél több olyan hozzávaló kerüljön bele, amitől emelkedni, dagadni tud a tészta. Ettől még persze az elkészítési fokozat könnyű marad, csak a hozzávalók száma és listája változik, esetleg a lépések száma.

A galériában látható KitchenAid Artisan robotgépet itt rendelheted meg!

Az első nem annyira titkos hozzávaló:

Azt hiszem, ez egyértelmű. Arra van, hogy még levegősebbé tegye a tésztát.

A második nem annyira titkos hozzávaló:

Erről kicsit bővebben: csodaszer. Még bővebben: mindenre jó a fogmosástól a szagtalanításig. Jelen esetben besegít a sütőpornak, hiszen már abban is van szódabikarbóna, lágyítja a tésztát és tovább növeli a benne levő buborékok méretét.

Nem titkos, de kevésbé elterjedt hozzávaló:

Mindegyik elég savas ahhoz, hogy a szódabikarbónával és a sütőporral reakcióba lépve széndioxidot állítson elő, ezzel is hozzájárulva a magasra dagadó végeredményhez. Ízük kissé savanykás, ez a sav segíti a hosszú gluténláncok lebomlását, ettől lesz a tészta lágy. Ráadásul mindhárom krémes, ezért a velük készülő tészta állaga is simább, puhább lesz. A bónusz tulajdonságuk pedig az, hogy a kékes fekete, bordó gyümölcsök nem eresztenek kékes levet, ha bármelyik is jelen van a tésztában. Hajrá áfonyás vagy szedres muffinok!

Kattints a könnyű áfonyás muffin receptjéért!

Innentől már csak annyi a teendőnk, hogy a vajat habosra keverjük a cukorral, valamint, hogy a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát átszitáljuk, ezzel még két lépést téve a szépen felemelkedett tészta felé. És még egy jó tanács: figyeljünk, hogy ne keverjük túl a tésztát, épp csak addig, míg összeáll, hiszen a sok keverés több glutént, keményebb tésztát jelent. Ha a sütőnk légkeveréses még nagyobb a találati arány. A vége aranybarna, ropogós és levegős. Könnyű és könnyű, kész is van!{ GALÉRIA = 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Címlapról ajánljuk

További cikkek