A duplán könnyű muffin titka

Meglepő, de a muffintészta lehet könnyű, és lehet könnyű is, sőt lehet egyszerre mindkettő. A dupla könnyedség eléréséhez pedig pár igazán egyszerű tippet kell megismernünk.

Muffint készíteni egyszerű, azaz könnyű:

  • legtöbbször külön összekeverjük a folyékony hozzávalókat,
  • majd a száraz hozzávalókat,
  • végül a kettőt elvegyítjük,
  • hozzáadjuk a választott gyümölcsöt, csokit, magot, akármit,
  • és kész.

Az viszont nem mindenki számára egyértelmű, hogy hogyan kapunk egy kívül roppanós, belül levegős, nem tömör, nem szivacsos, azaz könnyű tésztát.

Elárulok egy titkot: nem titok. Minél könnyebb (értsd: levegősebb) a tészta, annál magasabbra tud emelkedni, méghozzá gyorsan, így aztán a külsejének is van ideje ropogósabbra sülni. Így hát a cél az, hogy minél magasabb legyen a muffin, minél több olyan hozzávaló kerüljön bele, amitől emelkedni, dagadni tud a tészta. Ettől még persze az elkészítési fokozat könnyű marad, csak a hozzávalók száma és listája változik, esetleg a lépések száma.

A galériában látható KitchenAid Artisan robotgépet itt rendelheted meg!

Az első nem annyira titkos hozzávaló:

Azt hiszem, ez egyértelmű. Arra van, hogy még levegősebbé tegye a tésztát.

A második nem annyira titkos hozzávaló:

Erről kicsit bővebben: csodaszer. Még bővebben: mindenre jó a fogmosástól a szagtalanításig. Jelen esetben besegít a sütőpornak, hiszen már abban is van szódabikarbóna, lágyítja a tésztát és tovább növeli a benne levő buborékok méretét.

Nem titkos, de kevésbé elterjedt hozzávaló:

Mindegyik elég savas ahhoz, hogy a szódabikarbónával és a sütőporral reakcióba lépve széndioxidot állítson elő, ezzel is hozzájárulva a magasra dagadó végeredményhez. Ízük kissé savanykás, ez a sav segíti a hosszú gluténláncok lebomlását, ettől lesz a tészta lágy. Ráadásul mindhárom krémes, ezért a velük készülő tészta állaga is simább, puhább lesz. A bónusz tulajdonságuk pedig az, hogy a kékes fekete, bordó gyümölcsök nem eresztenek kékes levet, ha bármelyik is jelen van a tésztában. Hajrá áfonyás vagy szedres muffinok!

Kattints a könnyű áfonyás muffin receptjéért!

Innentől már csak annyi a teendőnk, hogy a vajat habosra keverjük a cukorral, valamint, hogy a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát átszitáljuk, ezzel még két lépést téve a szépen felemelkedett tészta felé. És még egy jó tanács: figyeljünk, hogy ne keverjük túl a tésztát, épp csak addig, míg összeáll, hiszen a sok keverés több glutént, keményebb tésztát jelent. Ha a sütőnk légkeveréses még nagyobb a találati arány. A vége aranybarna, ropogós és levegős. Könnyű és könnyű, kész is van!{ GALÉRIA = 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...