Megint drágult a barack: ennyiért kaphatsz most egy kilót

Két év alatt hatszorosára emelkedett az őszibarack ára, de a sárgabarackért is többet kell fizetni. Az alacsonyabb keresetűeknek szinte már megfizethetetlen mindkét gyümölcs.

Hasonlóan a málnához és az eperhez sajnos a barack ára is az egekben van jelenleg. Azénpénzem.hu számításai alapján 17 százalékkal kerülnek többe a zöldségek a tavalyinál. Az oldal felhívta a figyelmet, hogy a piacokon az utóbbi időszakban olyannyira megemelkedett néhány termék ára, hogy azok már szinte elérhetetlenek a kis nyugdíjat kapó, illetve alacsony keresetű emberek számára.

Megint drágult a barack ára: ennyiért kaphatsz most egy kilót

Egekben a barack ára

Az őszibarackért tavaly egy ezrest kellett fizetni, az idén viszont - például a Kórház utcai vásárcsarnokban - 1780 forintét kínálták a gyümölcs kilóját. A budapesti vásárcsarnokokban a mostani átlagár is meghaladta az 1100 forintot. Csak összehasonlításként: a Nagybani piacon július utolsó előtti hetében 2019-ben 250 forint alatti áron is meg lehetett kapni az őszibarack kilóját. Abban az évben a 800 forintot sem érte el a kilónkénti ár, míg idén már 1800 forintot is elkérnek érte.

A sárgabarack ára szintén sokat emelkedett. 2019-ben még teljesen elképzelhetetlen lett volna akár a 800 forintos kilónkénti ár is. 2020-ban a Fehérvári úti piacon viszont az Azénpénzem.hu munkatársai majdnem 1700 forintot kóstáló kajszira bukkantak, az idén pedig a Rákóczi téri csarnokban 1800 forintot is elkértek ezért a gyümölcsért. Két év alatt tehát elképesztő mértékben futottak fel a gyümölcsárak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek