Az olvasás hizlal?

Amikor a szerkesztőségben megtudtuk, hogy a közelben fánküzlet nyílik, akkor elkezdtük visszaszámolni a napokat. Sokáig hiába, de most már tudjuk, megérte eddig várni!

A Pozsonyi út és környéke eddig is hemzsegett a jobbnál jobb üzletektől, beülős helyektől, de úgy látszik, mindig van hova fokozni. Nem elég, hogy nemrégiben megnyitott a Fragola, most a The Donut Library határozott úgy, hogy a Budagyöngyéből átköltözik Lipóciába. Ennyit a fogyókúráról és a kocka hasról. Na mindegy, én az ő álláspontjukon vagyok, mert ahogy ars poeticájukban fogalmaztak: „Az élet szép. Bármennyire is megkopott már ez a mondat.” Mi az, hogy szép? Ilyen fánkok társaságában egyszerűen gyönyörű!

Először nem értettem a koncepciót: hogy jön össze a fánk meg az olvasás? Aztán erre hamar megadják a választ, mert úgy döntöttek, hogy nem műanyag játékokkal csábítják be a gyermekeket (bár itt tenném hozzá, hogy a fánkok önmagukban elég csábítóak), hanem inkább olvasásra ösztönzik őket. Azon kívül, hogy jóllakatnak bennünket, még művelnek is, ráadásul a hangulatot is tökéletesen megteremtették hozzá. Minimalista, visszafogott, kicsit modern, kicsit régi, de határozottan magával ragadó. Olyannyira, hogy tényleg kedvet kapunk, hogy a polcról leemeljünk egy könyvet és egy-két kellemes órát eltöltsünk itt, nyugalomban. Jól is esik néha kiszakadni a rohanó világból és megállni egy pillanatra, mély levegőt venni, megenni egy fánkot és elkortyolgatni hozzá egy kávét. Engem megvett a koncepció, ráadásul az első könyv, amit kiszúrtam a polcon, az a legnagyobb kedvencem volt, szóval én maradtam volna még, ha most nem a cikket írnám róla.

Mindehhez jön még az a tény, hogy természetes alapanyagokat használnak fel a fánkok készítése során. Tej, tojás, liszt, cukor, vaj – nincsen bűvészkedés, mesterséges ízfokozók vagy térfogatnövelők. Természetesen meg is kóstoltuk a sütiket és azt kell mondanom, hogy nemcsak szépek, hanem valóban finomak is. Ne keressünk itt kólát sem vagy bármely más szénsavas csodát, helyette kapunk szörpöt, de a fánkhoz inkább egy nagy pohár tejet javasolunk. Fagyit is ehetünk ám, nem is akármilyet, mert a világ egyik legjobb, előre csomagolt jeges desszertjével csábítanak, a Ben and Jerry's jóvoltából. Ennél a pontnál jutottam el arra, hogy gondolatban már ki is dobtam a futócipőmet. Ha ez még mindig nem lenne elég meggyőző, akkor még egy érv a Donut Library mellett, az az, hogy a nap végére gazdátlanul maradt, a polcon árválkodó fánkokat a közeli gyermekotthonba viszik el. Igazi nemes cselekedet, bár ha rajtunk múlik, akkor nem sok minden marad majd zárásra. Lassan már túl szép, hogy igaz legyen, nem? Aki nem hiszi, az járjon utána a XIII. kerület, Pozsonyi út 22-ben!

The Donut Library >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 tipp, hogyan használd fel a mandarin héját

A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!