Dobd fel az ételed! I. rész

Eddig te sem jeleskedtél, ha mártásokról volt szó? Pedig megéri közelebbi barátságot kötni a szószokkal, sokat lendítenek az ízeken. Gyere, és ismerd meg az alapmártásokat!

Ha az alapmártások megvannak, kinyílnak a szószok világának kapui, és könnyűszerrel elkápráztathatod vendégeidet a húsos, halas fogások mellé feladott ínycsiklandó mártásaiddal. Merüljünk bele!

Anyamártások

Többféle besorolás létezik, mi most a 4+1-est ismertetjük:

fajtaalapjamihez
besamel mártástejfehér húsokhoz, zöldséges ételekhez, lasagnéhoz
veloutée mártásfehér alaplé csirke-és halételekhez
vajszósz (pl. hollandi mártás)tisztított vaj zöldségekhez, halakhoz
barna mártásbarna alaplé vöröshúsokhoz
paradicsomszószparadicsomlé tésztához, húsgombóchoz

Még több majonéz receptet itt találsz >>

Mártások célja, hogy…

  1. komlexebbé varázsolják a fogásokat;
  2. kiemelik az ételek ízét;
  3. szaftosabbá teszik őket;
  4. az esztétikusabb tálalást segítik.

Szabályok és tippek mártáskészítéshez

  • Mártásunk legyen mindig sűrű, bársonyos és csomómentes.

NoSalty-tipp: Habverővel készítsük a mártásokat, így elkerülhetjük a csomósodást. Ha mégis csomós lenne a szószunk, botmixerrel korrigálhatjuk.

  • Az adott fogáshoz kínált szósz nem csak ízben, színben is harmonizáljon az étellel.
  • A legírozással vagy montírozással készülő mártásokat tilos forralni, mert kicsapódnak az összetevői.
  • A meleg mártásokat lassan, alacsony tűzön készítsük, és fogyasztásig vízfürdőben, lefedve tartsuk melegen.

NoSalty-tipp: Ha híg lett a mártásunk, némi beurre manié (vaj és liszt egyenlő arányban összegyúrva) hozzáadásával sűrűbbé tehetjük.

  • A hideg mártásokat erőteljesebben fűszerezzük, mert a hideg ételekben nehezebben jönnek ki az ízek.

További mártás receptek itt >>

SZ

Mártsd valóra! >>

Mártsd be magad a jóba! >>

Így készíts finom mártást! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...