Dércsípte finomságok

Különleges őszi vegyes lekvár

Csipkefa bimbója…, Kék a kökény, recece…, Őszi éjjel izzik a galagonya ruhája… nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük, ezeket a dalokat mindenki ismeri. Nem olyan biztos azonban, hogy mindenki tisztában is van mindenki ezeknek a vadon élő növényeknek kiváló élettani hatásával és főképp a gyümölcsükből készíthető lekvárok, teák finomságával. Még nem késő az őszi erdőből, mezőről begyűjteni őket, hiszen a kökény, a csipkebogyó igazából akkor élvezhető, ha már megcsípte a dér. Vegyük sorra, melyiket mire ajánlották – mert már réges-rég ismeri a népi gyógyászat is kiváló hatásukat –, illetve ajánlják a hozzáértők.

Vörösboros marhahátszín

A csipkebogyóról (hecsedli, hecsepecs, csitkenye) bővebben itt olvashatunk! Amit fontos megjegyeznünk: magas a C-vitamintartalma, de ha teát készítünk belőle, ne forró vízbe áztassuk, mert a C-vitamin 60 Celsius-fok körül lebomlik és teljesen hatástalan lesz. A savanykás íze megmarad, ízesíti ugyan a teát, de a kívánt hatás nem érhető el vele. Finom lekvár is készülhet belől – elég munkás folyamat, mert a szőrös magokat el kell távolítani, de megéri! –, természetesen ez is főzés nélkül. Húsok mellé kiváló szósz-alapanyag. A dércsípte gyümölcsöket könnyebb leszedni a bokrokról, kevésbé karistolja össze a kezünket.

A kökény (amúgy a szilva nemzetség tagja, nevezik boronafának, kininfának, kökönyének, tövisfának, zabszilvának, ekegúzsnak is) erdőszélek, mezők tövises cserjéje. Apró, fehér virágai kora tavasszal nyílnak, a belőlük készült tea vértisztító és fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, mivel hashajtó hatású.

Ősszel érik kékesfekete, éretlenül igencsak fanyar termése. A gyümölcsöt akkor érdemes gyűjteni, amikor a dér már megcsípte és megpuhul, édesebb lesz. Készíthetünk belőle dzsemet – a virágjával ellentétben, ez hasfogó –, de húsok mellé (almával kiegészítve) mártást is. Aszalással tartósítható és teának felhasználható. Spanyolországban a Patxaran nevű likőrt kökényből állítják elő.

A galagonya (gelegenye, Isten gyümölcse, fehértövis), ahogyan a csipkebogyó is, a rózsafélék családjába tartozik, és szintén az erdőszéleken, legelőkön élő tövises cserje, illetve fa, többféle fajtája ismert. A termése szíverősítő és szívnyugtató hatású, az érelmeszesedés kialakulását gátolja, megakadályozza a zsír lerakódását az érfalakra, csökkenti a szívtáji szorító érzést. Más vadgyümölcsökkel „házasítva” finom lekvár készíthető belőle. A savanykás ízű bogyók leforrázva teának, de szörpnek is felhasználhatók.

Őszi sétáinkon járjunk nyitott szemmel és kis kosárkával, hogy begyűjthessük és kipróbálhassuk a természet kínálta, vadon termő gyümölcsöket.-vm-

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!