D-vitamin napfény nélkül

Egyre több figyelmet kap napjainkban a D-vitamin. Azt már tudjuk, hogy a napozás segíti a termelődését, de mit tegyünk, ha épp nem jutunk elegendő napfényhez?

Korábbi cikkemben írtam arról, hogy a napfény mennyire fontos a D-vitamin termelésében.Igen ám, de még a napfényes Floridában is D-vitaminhiányos az emberek negyven százaléka.

A 33. szélességi foktól északabbra élők - közéjük tartozunk mi is - szervezete novembertől márciusig egyáltalán nem termel D-vitamint. Sőt, a kora délelőtti és késő délutáni órákban még az Egyenlítőnél sem termelődik D-vitamin a bőrben, mivel a napsugarak beesési szögének köszönhetően az UV-B sugarak nagy részét elnyeli az ózonréteg.

Egy szó mint száz, a D-vitamint külső forrásból is pótolni kell. Ezt egyrészt megtehetjük D-vitamint érdemi mennyiségben tartalmazó élelmiszerekkel (pl. lazac, szardínia, makréla, tojássárgája), másrészt D-vitamin tartalmú készítményekkel.

Térjünk egy kicsit vissza arra, hogy miért fontos ez. Egy kedves ismerősöm szerint, akinek a kezében kalapács van, az hajlamos mindent szögnek nézni. Ez tényleg így van, ezért én általában gyököt vonok az olyan kutatók eredményeiből, akik az egész életüket egy dologra tették fel, de ez a téma akkor is elég komolynak tűnik. Michael Holick, A nélkülözhetetlen D-vitamin c. könyv szerzője a D-vitaminhiányt összefüggésbe hozza a cukorbetegséggel, különböző rosszindulatú daganatokkal, a depresszióval, a fibromialgiával, sőt, a D-vitaminhiány nagy valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolja a teherbeesést is.

Hogy nem egy hangyás tudós elképzeléseiről van csak szó, azt a kiterjedt irodalomjegyzék mellett az is bizonyítja, hogy a hazai ajánlást is megváltoztatták 2012-ben, mégpedig egy eddig soha nem látott, szakterületek közti összefogás keretében: tizenkét orvosszakmai szervezet közösen adott ki erről nyilatkozatot. Az új ajánlás szerint a mi égövünkön napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin-pótlásra van szükség, ami a korábbi ajánlott napi bevitelimennyiség mintegy tízszerese.

Hazánkban a D-vitamin-szintet magánlaborokban lehet ellenőriztetni. (Háziorvosnál is bepróbálkozhatunk, de nem biztos, hogy osztatlan lesz a siker, lévén, hogy az állami laborok őket is egyfolytában vegzálják, hogy ne nézzenek már annyi mindent.) Az ily módon mérhető D-vitamin, az ún. 25-OH-D3 normál szintje 30-60 nmol/liter között van, ezt az értéket jelenleg a magyar lakosság 70 százaléka nem éri el. Ha extrém alacsony lett az eredményünk, orvosi felügyelet mellett a 2000 NE-nél jóval nagyobb napi adag is szedhető.

Címlapról ajánljuk

7 étterem isteni nyári főzeléke, a legjobb séfektől

Ha egy igazán jó étterem étlapján főzeléket láttok, szavazzatok neki bizalmat! Jó eséllyel pezsdítő élmény vár rátok: a séfek egyik izgalmas, új terepe a menzásnak elkönyvelt főzelékek felújítása, ha úgy tetszik, újragondolása. Így kerül szexin roppanós elem a sokat kárhoztatott paradicsomos káposztára, és így születik többféle textúrából összeállított krumplifőzelék. Most 7 éttermet ajánlunk, ahol csoda főzelékeket ehettek!

Nosalty

További cikkek

3 ok, amiért nem pirosodik be a paradicsom

Nem pirosodik be a paradicsomod? Ennek több oka is lehet, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén kiküszöbölhető a probléma. Az alábbiakban megmutatjuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait, hogy paradicsomjaid ezentúl tökéletesen pirosak legyenek!