D-vitamin napfény nélkül

Egyre több figyelmet kap napjainkban a D-vitamin. Azt már tudjuk, hogy a napozás segíti a termelődését, de mit tegyünk, ha épp nem jutunk elegendő napfényhez?

Korábbi cikkemben írtam arról, hogy a napfény mennyire fontos a D-vitamin termelésében.Igen ám, de még a napfényes Floridában is D-vitaminhiányos az emberek negyven százaléka.

A 33. szélességi foktól északabbra élők - közéjük tartozunk mi is - szervezete novembertől márciusig egyáltalán nem termel D-vitamint. Sőt, a kora délelőtti és késő délutáni órákban még az Egyenlítőnél sem termelődik D-vitamin a bőrben, mivel a napsugarak beesési szögének köszönhetően az UV-B sugarak nagy részét elnyeli az ózonréteg.

Egy szó mint száz, a D-vitamint külső forrásból is pótolni kell. Ezt egyrészt megtehetjük D-vitamint érdemi mennyiségben tartalmazó élelmiszerekkel (pl. lazac, szardínia, makréla, tojássárgája), másrészt D-vitamin tartalmú készítményekkel.

Térjünk egy kicsit vissza arra, hogy miért fontos ez. Egy kedves ismerősöm szerint, akinek a kezében kalapács van, az hajlamos mindent szögnek nézni. Ez tényleg így van, ezért én általában gyököt vonok az olyan kutatók eredményeiből, akik az egész életüket egy dologra tették fel, de ez a téma akkor is elég komolynak tűnik. Michael Holick, A nélkülözhetetlen D-vitamin c. könyv szerzője a D-vitaminhiányt összefüggésbe hozza a cukorbetegséggel, különböző rosszindulatú daganatokkal, a depresszióval, a fibromialgiával, sőt, a D-vitaminhiány nagy valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolja a teherbeesést is.

Hogy nem egy hangyás tudós elképzeléseiről van csak szó, azt a kiterjedt irodalomjegyzék mellett az is bizonyítja, hogy a hazai ajánlást is megváltoztatták 2012-ben, mégpedig egy eddig soha nem látott, szakterületek közti összefogás keretében: tizenkét orvosszakmai szervezet közösen adott ki erről nyilatkozatot. Az új ajánlás szerint a mi égövünkön napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin-pótlásra van szükség, ami a korábbi ajánlott napi bevitelimennyiség mintegy tízszerese.

Hazánkban a D-vitamin-szintet magánlaborokban lehet ellenőriztetni. (Háziorvosnál is bepróbálkozhatunk, de nem biztos, hogy osztatlan lesz a siker, lévén, hogy az állami laborok őket is egyfolytában vegzálják, hogy ne nézzenek már annyi mindent.) Az ily módon mérhető D-vitamin, az ún. 25-OH-D3 normál szintje 30-60 nmol/liter között van, ezt az értéket jelenleg a magyar lakosság 70 százaléka nem éri el. Ha extrém alacsony lett az eredményünk, orvosi felügyelet mellett a 2000 NE-nél jóval nagyobb napi adag is szedhető.

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Ok akkor mit is tegyunk ha nem jutunk elegendo napfenyhez? Mert hogy az ugyan nincs ide leirva...lololol

Törölt felhasználó

Kedves Flava! Javasolnám a cikk újbóli, és ezúttal figyelmes elolvasását. "A D-vitamint küls? forrásból is pótolni kell. Ezt egyrészt megtehetjük D-vitamint érdemi mennyiségben tartalmazó élelmiszerekkel (pl. lazac, szardínia, makréla, tojássárgája), másrészt D-vitamin tartalmú készítményekkel." Márkát, beszerzési helyet illetve webshop linket nyilván nem fog ideírni a doktorn?... lololol

tmelinda04

Nekem napi 3 csepp vigantolt írt fel az orvos.

torpi

Kedves doktorno! Nagyon figyelmesen elolvastam a cikket. Nalunk itt Australiaban telen is sut a nap, de mint a multkori cikkenel jeleztem nem mehetek napra mert allergiaz vagyok.Szeretnem elkerulni azokat a borzaszto kiuteseket amit okoz.En szedem a D vitamin kapszulat mely olajat tartalmaz.Napi 1000 IU mennyiseget, bar lehet ez keves.Potolom az etkezessel. Koszonom a cikket. Udv.Valeria

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ebbe a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.