Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csöröge-kisokos

Csöröge, herőce, forgácsfánk - a farsangi szezon sztárja, a szalagos távoli rokona.
A csöröge valószínűleg a legegyszerűbb fánkunk, nem kell keleszteni, pihentetni sem muszáj, olyan alapanyagokból készül, amelyek minden konyhában megtalálhatók az év minden napján, mégis nagyon ritkán készítjük. Ennek nyilván köze van a bő forró zsírban sütéshez, amire az ember csak ritkán szánja rá magát, de ezen kívül más akadályát nem sikerült felfedeznem a csöröge rendszeres fogyasztásának.
 
A csöröge szót 1565-ben jegyezték le először, elnevezését nagy valószínűséggel a forró zsírban kisülő tészta csörgő hangja adta. Egy másik nyelvjárási szavunkkal, a csörgével (töpörtyű) párhuzamosan keletkezhetett. Valószínűleg a 19. században terjedt el igazán, és vált a magyarság kedvelt édességévé.
 

Olvastad már?

A nagyvilág fánkjai

Bár a csörögét készíteni tényleg nem nagy ördöngösség, mégis sokféle változata létezik a receptnek. Van, aki egész tojással gyúrja a tésztát, de a legtöbben csak sárgájával, van, aki tejtermék nélkül készíti, de sokan tejföllel, és van, aki egy kis rummal is megbolondítja a tésztát.
 
Az igazi változatosságot viszont nem is a tészta hozzávalói, hanem a fánkocskák megformálása mutatja. A klasszikus forgácsfánk rombuszalakú, általában két cakkos bemetszés díszeleg rajta, melyen át ki is lehet fordítani a tésztát. 
 
De vághatjuk a kinyújtott tésztát amorf alakzatokra, vékony csíkokra, négyzetekre, sőt, karikákra is. Talán a legmutatósabb herőce-féle a rózsafánk, virágfánk vagy haraszt.
 

A csöröge tésztáját vághatjuk vékony csíkokra is, majd a fakanál nyelére tekerve, arról a forró zsírba csúsztatva spirál alakú fánkot is süthetünk. Csomózhatjuk a háromszögeket, formálhatunk belőlük masnit, az eredmény mindenképpen finom lesz. 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Tue, 2015-02-10 06:54

Imádom a csöröge, illetve a forgácsfánkot és gratulálok a cikkhez, szerintem nagyon jó, ja és hozzá kell tennem, én is Pécsi vagyok. Csak így tovább, várom az újakat!
üdv: Ticcsi