Tudtad, hogy a kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag? Ebből következik, hogy pótolni kell, és nem feltétlenül tejjel. Sokan például nem fogyasztanak tejfehérjét, így nekik máshogy kell bevinni ezt a csontokban tárolt ásványi anyagot, mely nélkül sem az idegrendszer, sem az izmok, sem a hormonok nem működnek megfelelően.
A tejtermékek mellett sok-sok kalcium található a kelkáposztában, a szezámmagban, a chiamagban vagy a brokkoliban is, de van egy halfajta, amiben még ezeknél is több...
... ez pedig nem más, mint a csontos, konzerves szardínia, mely a tejtermékeken túl az egyik leggazdagabb kalciumforrásunk - és ezt szakértő dietetikusok is elismerik. Fontos viszont, hogy a szardíniát puha csontjaival együtt fogyasszuk!
Míg 100 ml tehéntej mintegy 120 mg kalciumot tartalmaz, úgy 100 gramm csontos konzerv szardínia 380 milligrammot - ez pedig több, min a duplája!
Nyugalom, a konzervek, olajban tárolt apró halak csontjai igen puhák, így legtöbbünk számára simán fogyaszthatók! A csontos szardínia fogyasztásával kihasználhatjuk a hal minden tápanyagtartalmát, étrend-kiegészítők használata nélkül.
A szardínia előnyei a kalciumtartalmán kívül egyébként:
- D-vitamin meg fehérje is megtalálható benne
- sok szuperegészséges Ómega-3 zsírsav van benne
- szinte mindenhol könnyen beszerehető
- a többi halhoz képest olcsó
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Az alábbi konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: