Ezekre MINDIG figyelj oda, amikor csokit veszel a boltban

Itt az ideje tisztázni, hogy pontosan mit is nevezünk csokoládénak, és miért mozog ilyen széles skálán a különböző termékek ára.

Kezdjük az elején

Fontos lehet tisztázni, mit nevezünk csokoládénak. Azok a termékek kaphatják meg a csokoládé nevet, amelyek legalább 35 százalékban tartalmaznak a kakaóbabból származó összetevőt, és ebből is legalább 15 százalékot kell kitennie a kakaóvajnak. Leginkább az utóbbit érdemes figyelni, ugyanis ezt szokták a legtöbbször kihagyni az egyes termékekből, mivel nagyon drága alapanyag.

Milyen csokik vannak.

Alapvetően háromfajta csokoládét különböztetünk meg: étcsokoládét, tejcsokoládét (ami valójában világosabb csokoládé), illetve fehér csokoládét. Értelemszerűen az elsőnek a legmagasabb kakaótartalma, a középsőbe több tejpor vagy tejszármazék kerül, ezáltal több cukor is, a harmadikban pedig kakaóvaj van az egyéb adalékanyagok mellett.  

És akkor mi a kakaómassza?

Azt először is fontos tisztázni, hogy a kakaópor a kakaóbab húsának őrleményéből készül, ennek egyik része a zsírmentes szárazanyag, a másik pedig a zsiradék, vagyis a kakaóvaj.

A nem igazi csokoládéból ezt hagyják ki, ami helyett más növényi zsiradékot használnak, melynek zsírtartalma alacsonyabb. Ezeket nevezzük kakaómasszának.

A bevonómassza-termékek címkéjén a megnevezésben a 'kakaó' előtagot az európai élelmiszerjog előírásai szerint azért szabad használni, mert e termékek kakaótartalma kakaóporból származik.

Miért az étcsoki?

Mondani sem kell, hogy amellett, hogy nagyon finom, rendkívül könnyedén beleilleszthető a diétádba, ha vigyázol a mennyiségre. Fontos, hogy lehetőleg minél magasabb százalékú kakaótartalmút válasszunk, hiszen annak a rosttartalma 10-15 gramm/100 gramm, ami igen magasnak számít.

A fekete csokoládé a rostok mellett számos más hasznos anyagot is tartalmaz: két fontos alkaloidát: a teobromint és a koffeint. Ezek hatással vannak az idegrendszerre, a figyelemre, éberségre, szűkítik a gyomorereket, és tágítják az agyi ereket, serkentik a szívműködést, a légzést.


Ha valami finomságot készítenél a megvásárolt csokoládédból:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek