Idén drágábban jön majd a Mikulás – Ezért emelkedik a csoki ára

Közeleg a december, ezzel együtt pedig a csokimikulások beszerzésének ideje is. Ez idén (mint minden más) megemelkedett költségekkel jár majd, nézzük, mi ennek az oka!

A csokimikulások már ott virítanak a legtöbb boltban, és ha kicsit közelebb megyünk hozzájuk, megdöbbenve tapasztalhatjuk, hogy milyen árat kell értük fizetni. Nos igen, sajnos az édesipar területén is jelen van a drágulás, ez pedig hatványozottan jobban érezhető a szezonális édességek, így például a csokimikulások vásárlásakor.

Idén drágábban jön majd a Mikulás, ezért emelkedik a csoki ára

Hirtelen áremelkedés

A szezonális édességek áremelkedése talán nagyobbnak tűnhet a megszokottnál, ez azonban csak annak az eredménye, hogy míg minden más édesipari termék fokozatosan drágult az elmúlt időszakban, a csokimikulások és társaik csak most robbantak be a piacra.

A lépcsőzetes áremelkedés helyett ezeknél a termékeknél ugrásszerűen érezhető most az infláció hatása.

Így nyilatkozott Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára, aki szerint az infláció mellett más történések is kifejtik hatásukat az árra.

  • a legelső az alapnyagok és az energia árának emelkedése
  • szintén problémát jelent a cukor, amelyből korábban több volt a hazai, azonban most már hazai és EU-s szinten is importra szorulunk belőle
  • szerencsére az afrikai kakaóbab-termelőknek tisztességesebb árat fizetnek az édességgyártók, azonban ezzel az is együtt jár, hogy drágább a beszerzés

A gyártók mindezek ellenére bizakodnak benne, hogy a vásárlók idén is tesznek majd a kosarukba a csokoládékból. Várható, hogy kisebb lesz az érdeklődés, illetve az is, hogy kelendőbbek lesznek az olcsóbb, kisebb kiszerelésű termékek.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek