Csodakifli 1 römpöly tejföllel

Mikor máskor, mint egy borús, őszi napon, eljöhet az ideje a csodakiflinek! Nosza, veselkedjünk neki, lássuk a receptet!

Megígértem egyik előző cikkemben, hogy sütünk csodakiflit, és miután unokám is kapható volt a kuktaszerepre, hozzá is láttunk.

Először is megkerestük a megsárgult és összevissza töredezett receptleírást anyukám szakácskönyvének lapjai között, aztán vettük sorba a hozzávalókat, amikor egy kis meglepetés ért minket. Az szerepelt ugyanis a felsorolásban, hogy szükséges hozzá 1 römpöly tejföl. Ebből az utolsó szó nem okozott problémát, az egyet is sikerült értelmeznünk, a römpöly azonban feladta a leckét.

Mérőedények a webshopból

Mi lehet a römpöly? Az nyilvánvaló volt, hogy valamilyen mértékegység, és éles logikánkkal kikövetkeztettük, hogy hosszmérték nem lehet, inkább súly- vagy űrmértékkel van dolgunk. Családi közvélemény-kutatásunk – talán, mert nem volt reprezentatív – sem hozott eredményt, az emlékeimben pedig a meszelyig jutottam el, de ezt is csak a kiskanalaknak köszönhetem. Egy olyan régi, 4-5 decis mázas edényben állnak ugyanis nálam az elmosott kiskanalak, amit még anyám meszelyesnek titulált. Mindezzel nem jutottunk közelebb a megoldáshoz, beírtam hát az internetes keresőbe a römpölyt, és íme, az eredmény:

Régi magyar űrmértékek

  • 1 verdony (vagy römpöly) = 2,1 dl
  • 1 meszely = 2 verdony = 4,2 dl
  • 1 icce = 2 meszely = 8,4 dl

1 icce 0,84 liter, ami pontosan 2 meszely, illetve 4 römpöly.

Töltött kiflik

Minden világos ugye? Nem volt más hátra, mint kimérni a szükséges mennyiséget, összeállítani a tésztát, pihentetni, majd tölteni (mandulával, dióval, gesztenyével, szilvalekvárral), sütni, porcukorba forgatni – és megenni.

Mondhatom, mindegyik műveletet teljes sikerként könyvelhettük el.

Mari nagyi

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...