Csodakifli 1 römpöly tejföllel

Mikor máskor, mint egy borús, őszi napon, eljöhet az ideje a csodakiflinek! Nosza, veselkedjünk neki, lássuk a receptet!

Megígértem egyik előző cikkemben, hogy sütünk csodakiflit, és miután unokám is kapható volt a kuktaszerepre, hozzá is láttunk.

Először is megkerestük a megsárgult és összevissza töredezett receptleírást anyukám szakácskönyvének lapjai között, aztán vettük sorba a hozzávalókat, amikor egy kis meglepetés ért minket. Az szerepelt ugyanis a felsorolásban, hogy szükséges hozzá 1 römpöly tejföl. Ebből az utolsó szó nem okozott problémát, az egyet is sikerült értelmeznünk, a römpöly azonban feladta a leckét.

Mérőedények a webshopból

Mi lehet a römpöly? Az nyilvánvaló volt, hogy valamilyen mértékegység, és éles logikánkkal kikövetkeztettük, hogy hosszmérték nem lehet, inkább súly- vagy űrmértékkel van dolgunk. Családi közvélemény-kutatásunk – talán, mert nem volt reprezentatív – sem hozott eredményt, az emlékeimben pedig a meszelyig jutottam el, de ezt is csak a kiskanalaknak köszönhetem. Egy olyan régi, 4-5 decis mázas edényben állnak ugyanis nálam az elmosott kiskanalak, amit még anyám meszelyesnek titulált. Mindezzel nem jutottunk közelebb a megoldáshoz, beírtam hát az internetes keresőbe a römpölyt, és íme, az eredmény:

Régi magyar űrmértékek

  • 1 verdony (vagy römpöly) = 2,1 dl
  • 1 meszely = 2 verdony = 4,2 dl
  • 1 icce = 2 meszely = 8,4 dl

1 icce 0,84 liter, ami pontosan 2 meszely, illetve 4 römpöly.

Töltött kiflik

Minden világos ugye? Nem volt más hátra, mint kimérni a szükséges mennyiséget, összeállítani a tésztát, pihentetni, majd tölteni (mandulával, dióval, gesztenyével, szilvalekvárral), sütni, porcukorba forgatni – és megenni.

Mondhatom, mindegyik műveletet teljes sikerként könyvelhettük el.

Mari nagyi

Hozzászólások (2)

Törölt felhasználó

Köszi a finom receptet, de meg joban amerce leforditast!

Veres Mari

Kedves Rozalie, sok sikert a recepthez, és jó méricskélést! Üdv., Mari nagyi

Törölt felhasználó

Sziasztok! Azt is megtudhatom , mennyi Nagyice? Van köze az ?rmértékhez? :) (a HÉV vonalán , megálló ). Köszönöm el?re is!

Veres Mari

Kedves Ellák! Természetesen van hozzá köze, itt egy link: http://16.kerulet.ittlakunk.hu/eszem-iszom/120927/mennyi-nagyicce Ebb?l minden kiderül, a cinkotaiak kérése teljesült, a nagyicce 9 decit jelent. Üdv., Mari nagyi

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen a kutató munkádat!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.