Ezért nincs a boltok polcain több magyar csirkemell

A szakértők szerint több oka is vannak annak, hogy nincs elég magyar csirkemell.

Július elején a G7 gazdasági portál írt arról, hogy egyes élelmiszer-áruházakban, így például a Tescóban már csak szlovák csirkemellet lehet kapni. A témában az Infostart megkereste Bárány Lászlót, a Magyar Broilerszövetség elnökét és a Master Good Kft. tulajdonosát, aki részletesen kifejtette, miért nincs elég magyar csirkemellfilé.

Ezért nincs a boltok polcain több magyar csirkemell

Barány László cége az egyik legnagyobb beszállítója a Tesconak, így a Master Good Kft.-nél is érzékelik azt a keresletnövekedést, amit többek között a mellfilé árstopja okoz. A szakember elmondása szerint 25-30 százalékkal emelkedett meg a belkereskedelmi igénye. Annak, hogy ezt az áruházlánc nem tudja kielégíteni két oka is van.

A legfőbb ok, hogy az elmúlt hetek időjárása miatt a csirkeistállókban is nagyon megnőtt a hőmérséklet, ami hatással van az állatok növekedésére, ez azt jelenti, hogy 10-12 százalékkal kisebb élettömegű csirkéket kellett levágni.

Emellett megemelkedett energiaköltségek, valamint a madárinfluenza telepítési korlátozásai alakították ki azt a helyzetet március–áprilisban, hogy legalább 15 százalékkal kevesebb csibét sikerült letelepíteni.

A hiány pedig hatással volt az árakra is. Viszonyításként megjegyezte, hogy míg a Lajtától nyugatra közel 5 ezer forint egy kiló mellfilé, addig egy magyar vásárló 1650-1700 forintért jut hozzá, ami értelemszerűen felhajtja a belső keresletet.

Forrásaink voltak.


Még több izgalmas cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek