Csempészd az utolsó cseresznyéket hűs-fűszeres gazpachóba

Még nem késő elmenni a piacra, és cseresznyék bordó halmait a kosarunkba pakolni: lehet, hogy már kicsit érettebb, puhább szemek várnak ránk, de ezek pont tökéletes alapot adnak az alábbi különleges, fűszeres hideg levesnek – készen állsz a cseresznyegazpacho izgalmaira?

Hosszú a nyár, meleg napjait érdemes végighideglevesezni, ehhez pedig egy egész garmadányi recept szükséges. Szerencsénkre, csak a gazpachót annyiféle módon el lehet készíteni, hogy egy teljes évszakon keresztül nem fogunk ráunni. A klasszikus recept hozzávalóin túlhaladva kerülhet a turmixgépbe dinnye, mangó, cékla vagy éppen cseresznye: a lédús, édes gyümölcs kiválóan beilleszkedik a gazpacho fűszeres, frissítő világába. Készítsük el hát a cseresznyegazpachót a szezon utolsó gyümölcseiből!

A cseresznyegazpacho receptjéért kattints a képre!

Vannak a gazpachónak kötelező alapelemei: ilyen például a paradicsom, uborka, lilahagyma és kenyér. Ezek megadják a levesnek azt a jól ismert ízét és állagát, amit oly' sokan szeretünk. Ezeken kívül pedig tényleg szinte bármit beleszórhatunk a turmix kelyhébe: zöldséget, gyümölcsöt, ahogy tetszik.

A cseresznye épp azon a ponton egyensúlyozik az édes-savanyú tengelyen, ami tökéletes gazpachokiegészítővé teszi.

A cseresznyegazpacho receptjéért kattints a képre!

Használjunk jó érett, leves gyümölcsöt, hogy tökéletesen selymes, krémes levest kapjunk a turmixolás után. Ehhez a tökéletes állaghoz járul hozzá az is, hogy az összekevert alapanyagokat 3-4 órára a hűtőbe tesszük:

itt az ízek is összeérnek és az alapanyagok is egy hullámhosszra kerülnek egymással. Ne felejtsük el a tálalásnál a fetás, bazsalikomos szórást, az teszi fel a gazpachó 'i' betűjére a pontot.

Készítsünk fetás cseresznyegazpachót!

Hozzávalók:

500 g cseresznye (kimagozva), 1 közepes db uborka, 1 kis fej lilahagyma, 1 marék bazsalikom, 10 dkg koktélparadicsom, 2 szelet bagett (héj nélkül, csak a bele), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 50 ml olívaolaj (+/- ízlés szerint), 3 ek almaecet (+/- ízlés szerint), fokhagyma ízlés szerint (opcionális), 100 g feta sajt (tálaláshoz)

A cseresznyegazpacho receptjéért kattints a képre!

A cseresznyét kimagozzuk, a zöldségeket felaprítjuk, a bagettnek levágjuk a héját, és felkockázzuk. Mindezt összekeverjük egy nagy tálban, meglocsoljuk ecettel, olívaolajjal, és sóval, borssal ízesítjük. Hozzáreszeljük a fokhagymát, jó alaposan összekeverjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.

Majd turmixgépbe halmozzuk a keveréket, és simára pürésítjük, ha túl sűrű lenne, pár csepp vízzel lazíthatjuk. Utólag ízesítsük még sóval, borssal vagy ecettel, ha szükséges. Találás előtt hűtőben tároljuk.

Morzsolt fetasajttal, friss bazsalikommal, olívaolajjal meglocsolva, pirított bagettszeletekkel tálaljuk.

A cseresznyegazpacho receptjéért kattints a képre!

A cseresznyegazpacho teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több zamatos recept itt vár:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...