Csatlakozz a Föld órájához!

Immár hatodik éve rendezik meg világszerte a Föld óráját a WWF közreműködésével. Mára az egyik legfontosabb környezetvédelmi akcióvá nőtte ki magát: sokkal többről szól, mint hatvanpercnyi áramszünetről.

A Föld óráját már több mint 150 országban rendezik meg minden év márciusában. Magyarország 2008-ban tett eleget először a felhívásnak. Az ausztráliai Sydneyből indult kezdeményezéshez elsőként csatlakozott a WWF, amely a nemzetközi figyelemnek köszönhetően hamarosan globális mozgalommá nőtte ki magát. Mára nagyvállalatok, fővárosok önkormányzati, magánemberek ezrei csatlakoznak évről évre a szimbolikus villanyoltáshoz – sokszor vetődik fel a kérdés, hogy mennyi energiát lehet megspórolni az egyórás áramszünettel. A Föld órája viszont nem erről szól: sokkal inkább szimbolikus figyelemfelkeltés a világ minden polgárának a túlfogyasztásra és az energiapazarlásra, mely a mindennapjainkat jellemzi.

Arra, hogy apró változtatásokkal mennyit tehetnénk egy élhetőbb Földért. A stand-by üzemmódban hagyott elektronikus eszközök teljes áramtalanítása, energiatakarékos égők használata, a telefontöltő használat utáni azonnali eltávolítása a konnektorból – mind apró gesztusok, melyekkel mégis sokat tehetünk a hétköznapokban a fogyasztás mérséklésére. 2011 óta még egy fogadalmi résszel is bővült a Föld órája: a résztvevők konkrét célokban fogalmazzák meg, miként fogják mérsékelni az energiafelhasználásukat. Budapesten már többször elsötétültek legnagyobb nevezetességeink is az adott időpontban: a Vajdahunyad vára, a Parlament, de még a Hősök tere is sötétségbe borult. Tavaly már 93 magyar település sötétült el – idén a fővárosban március 23-án, 19 órától várnak mindenkit a szervezők a Széchenyi téren Fábián Juli és Zoohacker koncerttel. Ünnepeld te is a Földet!

A Föld órája honlapját itt találod >>

Az ÖkoSalty további cikkeiért ide kattints >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!