Csatlakozz a Föld órájához!

Immár hatodik éve rendezik meg világszerte a Föld óráját a WWF közreműködésével. Mára az egyik legfontosabb környezetvédelmi akcióvá nőtte ki magát: sokkal többről szól, mint hatvanpercnyi áramszünetről.

A Föld óráját már több mint 150 országban rendezik meg minden év márciusában. Magyarország 2008-ban tett eleget először a felhívásnak. Az ausztráliai Sydneyből indult kezdeményezéshez elsőként csatlakozott a WWF, amely a nemzetközi figyelemnek köszönhetően hamarosan globális mozgalommá nőtte ki magát. Mára nagyvállalatok, fővárosok önkormányzati, magánemberek ezrei csatlakoznak évről évre a szimbolikus villanyoltáshoz – sokszor vetődik fel a kérdés, hogy mennyi energiát lehet megspórolni az egyórás áramszünettel. A Föld órája viszont nem erről szól: sokkal inkább szimbolikus figyelemfelkeltés a világ minden polgárának a túlfogyasztásra és az energiapazarlásra, mely a mindennapjainkat jellemzi.

Arra, hogy apró változtatásokkal mennyit tehetnénk egy élhetőbb Földért. A stand-by üzemmódban hagyott elektronikus eszközök teljes áramtalanítása, energiatakarékos égők használata, a telefontöltő használat utáni azonnali eltávolítása a konnektorból – mind apró gesztusok, melyekkel mégis sokat tehetünk a hétköznapokban a fogyasztás mérséklésére. 2011 óta még egy fogadalmi résszel is bővült a Föld órája: a résztvevők konkrét célokban fogalmazzák meg, miként fogják mérsékelni az energiafelhasználásukat. Budapesten már többször elsötétültek legnagyobb nevezetességeink is az adott időpontban: a Vajdahunyad vára, a Parlament, de még a Hősök tere is sötétségbe borult. Tavaly már 93 magyar település sötétült el – idén a fővárosban március 23-án, 19 órától várnak mindenkit a szervezők a Széchenyi téren Fábián Juli és Zoohacker koncerttel. Ünnepeld te is a Földet!

A Föld órája honlapját itt találod >>

Az ÖkoSalty további cikkeiért ide kattints >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek