Couronne, a francia karácsonyi kalács

Karácsonykor különleges reggelit illik az asztalra tenni: az asztalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal telerakott francia couronne biztosan az ünnepi asztal dísze lesz!

Nézd meg, hogyan készül a couronne:

A mindenféle földi jóval, aszalt és szárított gyümölcsökkel, olajos magvakkal gazdagon készített süteményeknek egész Európában nagy hagyományuk van karácsonykor. Nem véletlenül - a diófélék és az aszalványok ma sem tartoznak a legolcsóbb alapanyagok közé, régen pedig még inkább a jólétet szimbolizálták. A Karácsonyra, vagy más nagyobb egyházi ünnepekre készített ételeknél pedig különösen fontos volt, hogy a készítői beletegyék a szívüket - no meg egy kicsit az anyagi javaikat is.

Olaszországban a panettone egy hasonló kalács, a németeknél pedig a stollen, de még a mi bejglinket is ide lehet venni, hiszen a máknak is varázslatos termékenységfokozó hatása van.

Az illatos, gyümölcsös-magos kalács egyébként Provance-ból származik, és koronát jelent. Eredetileg a január 6-án tartott Vízkereszt ünnepére készítették - egyfajta dél-francia verziója a királyok tortájának. A hagyomány szerint az illatos süteménybe egy babszemet sütnek, és akinek az a szelet jut, amiben a babszem van, az lesz a király. Ez azonban ne tartson vissza senkit attól, hogy Karácsony reggelén meglepje vele a családját. Miért is ne, hiszen nem túl bonyolult, viszont nagyon puha, nagyon látványos, és igazi karácsonyíze van!

A couronne receptjét itt találod!

Címlapról ajánljuk

További cikkek