Csínján kell bánni a citrusfélékkel: nem minden részük egészséges

A téli hónapokban előszeretettel használjuk kedvelt citrusféléinket a legkülönbözőbb módokon. Sütemények és forró italok előnyben, na de miért jelentene veszélyt egészségünkre a fogyasztásuk?

Mindenki tudja, hogy a citrusfélék magas vitamintartalmuk miatt különösen előnyösek a téli időszakban, de vajon miért intünk óva fogyasztásuktól?

Citrusok
Legkedveltebb citrusféléink egészségesek, de veszélyesek is lehetnek egészségünkre

A citrom és a narancs is vitaminokban gazdag gyümölcs, előbbi kiemelkedő C-vitamin-tartalmával erősíti az immunrendszert, antioxidánsaival véd a szabad gyökök ellen, a citromsav pedig a vesekövek kialaulását is gátolja. A narancs segíti a vas felszívódását, antioxidánsai megelőzik a rák kialakulását, fitoösztogénjei pedig nőgyógyászati panaszokat enyhítenek.

Ezért jelenthetnek veszélyt az egészségünkre a citrusok

Amennyire egészségesek a citrusok, olyannyira lehetnek károsak az egészségünkre nézve, ugyanis a távoli országokból érkező gyümölcsöket szinte minden esetben felületkezelik.

Így, ha a héjukat reszelnéd süteménybe, akkor meglehet, hogy engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek is a tésztában landolnak.

A termék címkéjét minden esetben érdemes ellenőrizni, ugyanis kötelező feltüntetni, ha a gyümölcs héja alkalmatlan a fogyasztásra. A bio citrusfélék ilyen szempontból biztonságosak, mert azokat semmilyen szerrel nem kezelik. Az aszalt és kandírozott citrus is remek választás lehet, ha a citrom vagy a narancs héját használnád fel.

Forrásunk volt.


További hasznos cikkek az ünnepekre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek