Életed citromos csirkéje csak 25 percet kér tőled, de annál többet ad

Néha a legcsodásabb ebédekhez/vacsorákhoz elég egy egyszerű serpenyő is: az alábbi citromos csirke is ebben a szerény edényben sül tökéletesre, rengeteg tunkolnivaló szósszal, lehengerlő ízekkel, mindössze 25 perc alatt.

Vannak azok a fogások, amelyekről, ha elénk teszik egy baráti vendégségen vagy családi ebéden, szinte alig hisszük majd el, hogy házilag is elkészíthetőek ilyen isteni formában. Biztos mesterszakácsnak kell lenni hozzá, vagy valamilyen spéci eszköz, különleges alapanyag szükségeltetik – gondolhatnánk. Pedig az igazság az, hogy a legtöbbször bőven elég egy maroknyi jó minőségű alapanyag és néhány okos konyhai tipp ahhoz, hogy lenyűgöző végeredményt érhessünk el. Mindezekre kiváló példa a most következő citromos csirke is.

Krémes citromos serpenyős csirke, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

A serpenyős szószok ereje

Amikor húst sütünk, a legtöbbször elhanyagoljuk a serpenyőben leragadt ízes pörzsanyagokat, amelyek az edényen és a benne ülő zsiradékban ragadtak. Főleg akkor nagy veszteség ez, ha valamilyen szósszal is ellátjuk a csirkénket, de azt külön, tiszta edényben készítjük.

Ez nemcsak a későbbiekben jelent majd jóval több mosogatnivalót, de olyan szempontból is baklövés, hogy kihasználatlanul hagyja a hússütés ízes maradványait.

Szerencsére ez a citromos csirke okosabb a többi receptnél: a kisült szeletek után ugyanabban a serpenyőben készítteti el velünk a fogás utánozhatatlanul ízes, selymes mártását. A siker mindenképpen a szószban feloldott pörzsanyagoknak köszönhető, no meg persze még egy sor másik kis apróságnak.

Krémes citromos serpenyős csirke, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

Tippek a citromos csirke tökéletes elkészítéséhez:

  • A csirkét szárítsuk meg, mielőtt a forró serpenyőbe tennénk, ugyanis, ha kevesebb rajta a nedvesség, jóval alaposabban megpirul majd, és több ízt ad át a serpenyőnek is.
  • A vajon párolt, hagymás alap kellemesen pikáns, de szelíd aromát ad a mártásnak: figyeljünk, ne égessük oda se a zsiradékot, se a zöldséget, közepes lángon pároljunk.
  • Figyeljünk a szósz sűrítésére: alaposan keverjük el a lisztet/keményítőt és a folyadékokat (tejszínt és alaplevet), nehogy csomós állagú végeredményt kapjunk.
  • Minden apró részecskét oldjunk fel a serpenyő aljáról: ezek beleolvadnak majd a tejszínes mártásba, utánozhatatlan ízt adva neki.
  • Csak a szósz besűrűsödése után tegyük vissza a csirkét az edénybe, különben túlfő a hús, és rágós lesz.
  • A citrommal is vigyázzunk: utolsó lépésként facsarjuk az ételhez a citrust, nehogy kicsapódjon tőle a tejszínes mártás.
Krémes citromos serpenyős csirke, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

Itt a citromos csirke teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek