Céklafőzelék, még több vitamin

Céklafőzelék babáknak

Acéklaegyike a legfontosabb téli vitaminforrásainknak, ráadásul nagyonfinom. Már6-7 hónaposkortól adható. Szerencsére a legtöbb kisbaba is ugyanígy gondolja.

Tetszik nekik az édeskés, színes pép, csak győzzük kanalazni a lelkesen tátogó kisdedek szájába. Megjegyezném, hogy a sült cékla íze klasszisokkal veri az előzőleg meghámozott, majd párolt társáét, és az sem véletlen, hogy hámozatlanul sütjük a bíbor gumókat:ugyanis így lényegesen több vitamin marad a zöldségben.Az olajat mégvéletlenül se hagyjuk ki a püréből, egyrészt, mert dúsítjuk vele a főzeléket, másrészt fontos szerepet tölt be. Segítségével tud csak felszívódni a sárgarépában rejlő karotin, mert nem oldódik vízben. A szervezetben aztán A-vitaminná alakul át.A fényképezőgépről se feledkezzünk meg, az evés befejeztével érdemes egy-két képet elkattintani gyermekünkről a családi archívumba, meglehetősen mókásan fog festeni a pofijuk a céklalakoma elfogyasztása után.

Hozzávalók 2 adaghoz:30 dkgcékla3 közepes szálsárgarépa1 közepesburgonya1 teáskanálnyiolaj

Elkészítés:A gondosan megmosott zöldségeket papírtörlővel leszárogatjuk, és egyesével alufóliába bugyoláljuk.Forró sütőbe téve addig sütjük, míg megpuhulnak – villa beleszúrásával ellenőrizhetjük, hogy kellően puhák-e már. (A sárgarépa és a burgonya előbb elkészülnek, ezért ezeket hamarabb vegyük ki.)Meghámozzuk a sült zöldségeket.Botmixerrel pürésítjük vagy villával összetörjük, és elkeverjük. Ha túl sűrűnek találnánk, forralt és lehűtött vízzel vagy egyszerűen csak babavízzel hígíthatjuk kicsit.A végén olajjal gazdagítjuk a „főzeléket”. Feltétként kínálhatunk hozzá főtt húst vagy tojás sárgáját.

Még több Babakonyha receptet itt talál.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 retró menzás étel, amitől még ma is megdobban a...

Sokunk gasztronómiai ízlésének kőkemény alapját azok a retró menzás ételek adják, amelyeket nap mint nap fogyasztottunk az óvodában, iskolában és gimnáziumban. Ennyi év folyamatos traktálása bizony mély nyomot hagy az emberen, nézzük most ennek a pozitív oldalát.