Így tisztítsd ki a bűzös lefolyót természetesen

Biztosan te is jártál már úgy, hogy a konyhai lefolyód egyszer csak büdösödni kezdett, és fogalmad sem volt, mit kezdj vele. Ha nem akarsz vegyi anyagokhoz nyúlni a tisztítása érdekében, van néhány jó természetes megoldásunk.

Nem kell ahhoz koszos vagy igénytelen lakásban élni, hogy a lefolyóból egyszer csak kellemetlen szagok kezdjenek el áradni – a benne maradt ételmaradványok, egyéb szennyeződések okozhatják azt, hogy látszólag ok nélkül elkezd szagosodni a konyha. Szerencsére nem feltétlenül kell vegyszereket használni ahhoz, hogy javítsunk a helyzeten, úgyhogy ha nem a lefolyótisztítóhoz nyúlnál először, próbáld ki az alábbi, nagyon egyszerű trükköket!

Az első lépésnek mindenképpen annak kellene lennie, hogy minden látható szennyeződést eltakarítasz: az esetleges ételmaradványokat, vagy ha nem a konyhai lefolyóról van szó, a hajat és szőrt távolítsd el. Ezután jöhet a dolog trükkös része.

Forralj vizet!

Először forró vízzel próbálkozz: sok, szagot okozó szennyeződés már magában ettől eltűnik. Fontos, hogy igazán forró legyen az a víz, különben semmi hatása – valószínűleg mosogatni is meleg vízzel szoktál, ez mégsem oldja fel a szennyeződést.

Így tisztítsd ki a bűzös lefolyót természetesen

Tegyél bele ecetet és szódabikarbónát!

A szódabikarbóna és az ecet a természetes tisztítószerek királya és királynője, nagyjából minden felületet le lehet velük tisztítani. Ha a sima forró víz nem segít, akkor egy kicsit bizony meg kell spékelni. Önts szódabikarbónát a lefolyóba, és hagyd állni egy kicsit! Ezután mehet rá az ecet, és a végén a korábban említett forró víz – ez a kombináció nagyjából bármit leold, ami nem a legmakacsabb szennyeződések közé tartozik.

Nézd át az összes alkatrészt!

Már nem a lefolyóét, hanem a dugattyúét – sokszor van ugyanis, hogy nem is a lefolyó, hanem a dugó, vagy a lefolyó szájánál lévő műanyag korong okozza a szagot. Itt is ugyanúgy felgyülemlik az ételmaradvány, és ritkán csekkoljuk, mert nincs annyira szem előtt.

Hívj szakembert!

Ha a szódabikarbóna és az ecet sem segít, és átnéztél mindent, ami a szagot engedheti magából, érdemes szakembert hívni, ugyanis valószínűleg valamivel eltömődött a lefolyód, és azért nem tudsz megszabadulni a kellemetlen szagoktól. Érdemes az ilyet időben elkapni, mert komoly dugulást is okozhat, ha nem jársz utána, mi okozhatja a problémát.


Még több háztartási praktika:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!