Akár börtönbüntetés is járhat, ha vega a kutya étrendje

Nagy-Britanniában már komoly büntetés jár azért, ha a gazdák vegetáriánus étrenden tartják a kutyájukat.

Több állatvédelmi szervezet is felhívta a kutyatartók figyelmét arra, hogy az Egyesült Királyságban érvényes 2006. évi állatvédelmi törvény alapján börtönbüntetés, illetve 20 ezer fontos (8,5 millió forintos) pénzbírság szabható ki, ha valaki vegetáriánus étrenden tartja a kutyáját.

A jogszabály kimondja, hogy a háziállatoknak megfelelő étrendet kell biztosítani. Ha a hatóságok alkalmatlannak találják a húsmentes táplálkozási formát, az büntetőeljárást eredményezhet – írta a Daily Mail.

A nem megfelelő étrendet pedig több állattartó híresség is hirdeti, többek között a Forma-1 hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton is, aki már egy ideje növényi étrendet biztosít Roscoe nevű kutyájának.

Ha ön úgy döntött, hogy nem szeretne állati fehérjét fogyasztani, az rendben van, ám ezt az étrendet nem úgy tervezték, hogy megfeleljen kedvence jólétének. Elméletileg működhet a vegetáriánus életmód, azonban sokkal több kárt is okozhatunk vele. A növényi étrendet csak egy állatokra specializálódott táplálkozási szakember segítségével lehet összeállítani

– közölte Daniella Dos Santos, a Brit Állatorvosi Szövetség elnöke.

Scott Miller állatorvos szerint a vegetáriánus étrend rendkívül veszélyes lehet a kutyák számára, amelyet csupán a gazdik erőltetnek.

A törvényt megszegő, állataikat helytelenül tápláló gazdiktól még a kiskedvencüket is elvehetik, ha nem előre egyeztetett étrenden tartják a kutyáikat. Scott Miller állatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutyák fogai is a hús széttépése végett alakultak olyanná, amilyenek mai formájukban.


Még több kutyás tartalom:

Címlapról ajánljuk

További cikkek