Bun cha - egy nagy adag húsgombóc Vietnámból

Mostanában mindenki a vietnami kajáért rajong - kénytelen voltam elmenni, hogy tartsak egy kis terepszemlét, hogy valóban annyira ütős-e!

Tavaly volt egy két hetes thaiföldi utam - szégyen szemre csak mostanában hoztam onnan receptet. Idén ismét Dél-kelet Ázsia volt a célpont, de ezúttal Kambodzsa és Vietnam. A thai kajáért korábban is rajongtam, a khmert nem ismertem, és egy jó pho levesre is bármikor beneveztem - de hát ez általában úgy van, hogy van a helyi kaja, meg a külföldiek számára igazított verzió.

A bun cha receptjét itt találod

Ráadásul Vietnamban, akárcsak Thaiföldön, több különböző régió ételeit lehet végigenni - teljesen más specialitások vannak északon, mint délen. Elsőre most egy hanoi specialitást hoztam nektek - nincs benne semmi ördöngösség, egy egyszerű street food, amit itthon is simán el lehet készíteni - igaz, a hozzá járó ázsiai salátákat kénytelen voltam sima salátakeverékre cserélni - de z nem sokat rontott az élvezeten.

A bun cha receptjét itt találod

A bun cha, vagyis tésztás sertéshús állítólag az ötvenes években lett ismert, legalábbis, akkor említik meg először, mint Hanoi ikonikus ételét, amelyet minden utcasarkon árulnak. Eredetileg nem húsgombóccal, hanem grillezett, zsíros sertéshússal kínálják - sok helyen, Hanoi utcáin most is egy-egy hordozható grillen készül akár a húsgombóc, akár a zsíros sertéscafat. A rizstészta nagyon könnyen elkészül - csak egy kis forró víz kell neki, vannak fajták, amiket főzni sem kell. Az étel szaftosságát pedig az a mártás adja, amiben először a húst forgatják meg, majd a kész ételre öntözgetik. Az öt alapízt briliánsan vegyítő pikáns, édeskés, ugyanakkor kicsit savanykás keverék ízig-vérig ázsiai esszencia. A hozzá kínált, általunk nemes egyszerűséggel csak bokornak nevezett menta, koriander, thai bazsalikom és salátacsokor pedig véglegesen megkoronázza a fogást.

A bun cha receptjéért ide kattints

Valószínűleg azért válhatott olyan népszerű utcai étellé, mert az elkészítése nem kíván meg sem extra technikát, sem túl különleges alapanyagokat, egyszerűen fogyasztható akár menet közben is - már ha valaki tisztában van a pálcikázás tudományával.

Hogy a vietnami konyháról mi a véleményem? Sajnos most nem árulom el, de jövő héten hozok egy új receptet, és akkor becsszó, megosztom veletek!

Címlapról ajánljuk

További cikkek