5 magyar borászat, amelyhez szuper étterem is dukál

A közelgő őszi kirándulások célpontjai lehetnek azok a pincészetek, borházak, ahol a szőlő mellett a gasztronómia, az éttermi élet is hangsúlyos. Mutatunk is néhány lehetőséget.

Amennyiben a borkorcsolyáknál, sajtnál, felvágottaknál tovább mennénk egy borászatnál töltött vacsoránál, esetleg bőségeset ebédelnénk néhány remek tétel mellett, akkor már mutatjuk is azokat a hazai borászatokat, ahol a szőlő feldolgozása mellett fontos tevékenység az értő gasztronómia is. Mi több, a két műfaj szépen egészíti ki egymást.

Sauska48 Étterem, Villány

Tokajban és Villányban összesen 10 dűlőről érkezik szőlő a Sauska Pincészet boraihoz, ám a Sauska48 névre hallgató éttermet az ország déli részén, Villányban találjuk. A lokációnál nem is kereshetnénk jobbat, boraikat és pezsgőiket pedig nem kell bemutatnunk.

Amióta a piacon vannak, sosem kötnek kompromisszumot, a minőség állandó és kitűnő.

Kifinomult, trendi, de hozza a vidék ízeit / Fotó: Bicsár Attila Facebook-oldal

Ugyanez mondható el az étteremről és annak szezonról szezonra megálmodott fogásairól is. Bicsár Attila kreatív séf saját bevallása szerint „felszabadult falusi gourmet” a Sauska48 stílusa, ez pedig egy elég csábító definíció. Kifinomult, trendi, de hozza a vidék ízeit és akár régen elfeledett élményeit, ízeit is.

Cím: 7773 Villány, 048/10 hrsz.
Weboldal

Viator Apátsági Étterem és borbár, Pannonhalma

A Pannonhalmi Főapátság borai gyönyörűek, legyen szó friss vagy mélyebb fehér tételről vagy éppen testes vörösekről.

A Kosaras-dombon található Viator étterem már 12 éve fogadja vendégeit egy igazán modern, szuper panorámát kínáló helyen.

Egy kirándulás és az Apátság felfedezése után édes itt a megpihenés / Fotó: Viator Étterem Facebook-oldal

A konyhafőnök Gyurik Gábor, aki nem fél klasszikusokhoz nyúlni, de természetesen a gourmet bisztrókonyha műfajába illeszkedő izgalmas fogások és a környék nyújtotta különleges alapanyagok (például levendula, zsálya, kakukkfű az Apátság fűszereskertjéből) is megjelennek az étlapon. Egy kirándulás és az Apátság felfedezése után édes náluk a megpihenés.

Cím: 9090 Pannonhalma, Vár 1.
Weboldal

Folly Arborétum, Borászat és Étterem, Badacsonyörs

Nem nagyon tudunk festőibb helyet mondani Badacsonyban, mint a Folly Arborétum: a cédrusokkal, ciprusokkal, fenyőfákkal és megannyi különleges növénnyel hívogató, pompás Folly az arborétum funkció mellett borászatot és éttermet is üzemeltet. A látogatók legnagyobb örömére!

Egyszerűen utánozhatatlan belépni ide, figyelni a csillogó Balatont, a közeli lankákat, melyek minden évszakban más színben tündökölnek.

Az étlap nemzetközi és magyar fogásokat is felvonultat / Fotó: folly.hu

Egy 160 éves épületben kapott helyet az étterem, ami szezonális és sok esetben helyi alapanyagokra építkezik. Ajánljuk, hogy először egy sétát tegyünk egészen a csúcsig, a kilátóig, majd ebédre/vacsorára maradjunk néhány pohár bor kíséretével. Az étlap nemzetközi és magyar fogásokat is felvonultat, kiemelnénk a mennyei desszertkínálatot is.

Cím: 8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
Weboldal

Kreinbacher Birtok, Somló

Már fogalom a Kreinbacher Birtok és a palackos erjesztésű és érlelésű pezsgők világa. Természetesen az elegáns buborékok mellett borokkal is foglalkoznak, gasztronómiájuk pedig vitathatatlanul világszínvonalú.

Séfjük, Langer Gábor kifinomult, letisztult, természetközeli stílusa a fine dining világába kalauzolja a vendéget, a bomba ízek mellett öröm a szemnek a tálalás és fantasztikusak a pezsgő-borpárok is.

Gasztronómiájuk vitathatatlanul világszínvonalú / Fotó: Kreinbacher Birtok Facebook-oldal

Egy 15 szobás butikhotel is tartozik a birtokhoz, ha pedig náluk töltenénk az éjszakát, pezsgős villásreggeli is elérhető. Somló és a Kreinbacher Birtok egy nagystílű választás, Langer Gábor valósággal varázsol a bisztró konyhájában.

Cím: 8481 Somlóvásárhely, Somlóhegy, hrsz. 909
Weboldal

Haraszthy Pincészet Matador Étterem, Etyek

Az etyeki borvidék egyik dinamikusan fejlődő pincészete a kétezres évek elején még kifejezetten steakhouse műfajt képviselt. Mára viszont a brazil-portugál származású André Bicalho séf vette át az irányítást és olyan csúcsgasztrót hozott a férfias steakek mellé az etyeki lankákra, hogy igazán messziről is érkeznek hozzájuk, a bor mellett a gyönyörű, játékos és mennyei ételekért.

A Matadorban sok fogásban megjelennek a Haraszthy borok, kiemelten figyelnek a vegetáriánus és vegán vendégekre is.

A Matadorban sok fogásban megjelennek a Haraszthy borok / Fotó: Haraszthy Vineyards Facebook-oldal

Így náluk ugyanakkora az élmény annak a vendégnek is, aki száműzte étrendjéből az állati eredetű hozzávalókat. A pincészet és az étterem stílusos dizájnjáról is híres, abszolút nemzetközi érzés fog el náluk, folklór-mentesen.

Cím: 2091 Etyek, Öreghegy 3108
Weboldal

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Bicsár Attila Facebook-oldal


Ismerj meg további fantasztikus helyeket:

Címlapról ajánljuk

Ezekről a helyekről vehetsz friss, minőségi és helyi élelmiszert

A jelenlegi bonyolult gazdasági helyzetben viszonylag nehéz fenntartani a korábban megszokott vásárlási szokásainkat. Azonban, ha nem szeretnénk teljesen elengedni a friss, helyi és megbízható alapanyagokon alapuló, egészséges táplálkozást, szerencsére megtehetünk bizonyos lépéseket. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a közösségi gazdaságok megismerését és támogatását ajánlja, ugyanis ezekben lehet a megoldás a jövőre nézve.

Nosalty

További cikkek