Ezekért az élelmiszerekért hajlandóak a magyarok többet fizetni

Már a legtöbb hazai áruházláncban megtalálhatóak azok az élelmiszerek, amikért hajlandóak a magyarok mélyebben is a zsebükbe nyúlni.

Az utóbbi időben egyre fontosabbá válik a vásárlók számára, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek az asztalra, így a bioélelmiszerek iránti kereslet évről évre folyamatosan növekszik. Sőt, egyre többen nyitnak a fenntarthatóság felé is, ami szorosan összekapcsolódik a bioélelmiszerekkel – írja az Agrárszektor.

Egyre többen vásárolnak biotermékeket

Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője az Agrárszektornak adott interjújában elmondta, hogy az elmúlt évek tendenciái alapján megállapítható, hogy a magyarok egyre nyitottabbak a biotermékekre. A szakértő kijelentését a BGE Fenntartható Vendéglátás Kutatócsoport által elvégzett felmérés is alátámasztja, ami szerint a válaszadók közel harmada hetente, míg közel kétharmada havonta legalább egy alkalommal vásárolt bioterméket. A 2020-2021-es időszakban a felmérésben résztvevők több mint 50%-ának növekedett a biotermék vásárlása. Érdekesség, hogy ebben az időszakban tombolt a Covid-járvány.

A legkedveltebb biotermékek közé tartoznak a zöldségek és gyümölcsök, valamint a tojás, a gabona, a liszt, a tej és a tejtermékek.

A bioélelmiszerek azonban a sok esetben drágábbak, mint hagyományos társaik, így felmerül a kérdés, hogy miként befolyásolta őket a most tapasztalt élelmiszer-infláció. A 2022-es év második felében készült egy kutatás, aminek a részletes kiértékelése még zajlik ugyan, ám előzetesen látható némi visszaesés a biotermékek eladásában – magyarázta Dr. Drexler Dóra a lapnak. A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy akad egy olyan fogyasztói réteg (a válaszadók mintegy 14%-a), akik nem értékelik drágábbnak a bioélelmiszereket, tehát hajlandóak akár többet is kifizetni értük.

Hiába esett vissza a biotermékek eladása, ettől független egyre közkedveltebbé válik a fogyasztásuk.

Az ismert áruházláncokba is belépve egyre többször találkozhatunk bio gyümölcsökkel vagy zöldségekkel. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy rengeteg olyan termék, élelmiszer található az üzletekben, amik nem felelnek meg a bio minősítésnek. Ezért kulcsfontosságú, hogy biotermékek vásárlásakor meggyőződjünk arról, hogy a csomagoláson ott van az EU Bio logója, a zöld alapon fehér csillagokból álló levél, vagy ennek fekete-fehér változata.

A logó alatt pedig meg kell jelenjen az ellenőrző szervezet kódszáma (Magyarországon HU-ÖKO-01 vagy HU-ÖKO-02), hiszen a bio minőséget a termeléstől a feldolgozáson át, egészen a kereskedelemig egy átfogó ellenőrzési és tanúsítási rendszer garantálja – nyomatékosította Dr. Drexler Dóra.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek