Ezért vásárolj másképp tavasszal/nyáron, mint télen

Akadnak teendők a háztartásban, amelyeket az évszakokkal folyton változtatunk – azonban valamiért a bevásárlás nem tartozik ezek közé, annak ellenére, hogy talán ezt lenne a legindokoltabb szezonalizálni. Lássuk, mégis hogyan!

A bevásárlás sokunknak csak egy berögzült, mechanikus folyamat, egy kötelező tennivaló, amit minél gyorsabban, fájdalom- és költekezésmentesen le kell tudni. Nem a legjobb szemlélet ez, főleg akkor, ha belegondolunk, hogy a boltban/piacon lefutott körök adják az alapját az étrendünknek, így az egészségünknek is. Figyeljünk hát jobban oda a bevásárlásra, tanuljuk meg például szezonálisabbá tenni az alábbi tippek mentén.

Ezért vásárolj másképp tavasszal/nyáron, mint télen

A romlandókat kis kiszerelésben vedd

Minden tejterméket, felvágottat és hasonló romlandó terméket csak kisebb mennyiségben és kisebb kiszerelésben vegyük: ugyanis melegebb időben a hűtőnek is nehezebben megy az élelmiszerek hidegen tartása.

Ezért, ha kevesebbet veszünk, nem kell aggódnunk a termékek megromlása miatt. Ugyanez igaz a kiszerelésre: egy kis pohár tejföl gyorsabban elfogy, nem lesz ideje az enyészet útjára lépni.

Ez természetesen azt jelenti, hogy el kell felejtenünk tavasszal-nyáron a jó előre történő bevásárlást. De sebaj, úgyis jobban járunk ezzel a módszerrel: hisz’ az egy dolog, hogy talán gyakrabban kell a boltba menni, de biztos, hogy kevesebb élelmiszer (és így közvetetten pénz) köt majd ki a kukában.

Csökkentsd a hústermékek mennyiségét

Szintén a romlandóság miatt vegyünk kevesebb húst és húsfélét, ha jó az idő. Maguk az alapanyagok és a belőlük főzött ételek is hamarabb megromlanak, ezért, ha kevesebbet készítünk, könnyebb lesz mind az elfogyasztás, mind a tárolás.

Amúgy is jobban járunk majd, hiszen meleg időben a gyomor szívesebben fogadja a húsmentes vagy kevesebb hússal készült ételeket. Ha kell, pótoljuk valamilyen növényi fehérjével a tápanyagokat, és fogyasszunk minél több szezonban lévő, idényzöldséget.

Hanyagold a konzerveket

Télen jóval többször kell a tartós élelmiszerekre hagyatkoznunk, a konzervek, tészták és gabonák gyakrabban kerülnek a kosarunkba vásárláskor. Szerencsére, amikor jön a tavasz, és a természet újraindítja magát, ismét átállhatunk (nagyobb arányban) a friss alapanyagok fogyasztására.

Persze ilyenkor sem árt, ha a biztonság kedvéért van a kamrában egy-két konzerv (ezekből gyors hétköznapi ebédek főhetnek), de elsősorban vásároljunk friss zöldségeket és gyümölcsöket – szezonban úgyis jutányosabb az áruk.

Gondolj a kamrára, fagyasztóra

A háztartási körforgás sajátossága, hogy tavasszal-nyáron megtelik a fagyasztó és a kamra, míg télen kiürül. Ilyenkor, a küszöbön persze lehet, hogy rá kell segítenünk a váltásra: meg kell tisztítanunk a raktárakat ahhoz, hogy az idei friss alapanyagok helyet kapjanak majd.

Vásároljunk hát ezt szem előtt tartva: ha tele a fagyasztó tavaly eltett gombával, ne vegyünk a boltban, inkább használjuk fel az otthonit, ahogy a kamrában porosodó utolsó befőttek helyett se csábuljunk el a bolti verzióra.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek az otthonodba:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.