Megdöbbentő, mennyivel több segítséget kapnak a berlini vendéglátósok, mint a hazaiak

A Szimpla Kert egyik alapítójának a német fővárosban is van néhány vállalkozása, ezért tökéletesen össze tudja hasonlítani az itthon kapott támogatásokat a berliniekkel.

Kiss Attila 20 évvel ezelőtt alapította a Szimpla Kertet a budapesti Király utcában negyedmagával, később pedig Berlinben is létrehozott egy romkocsmát hasonló névvel, illetve más vállalkozásai is vannak a német fővárosban. Éppen ezért pontosan tudja, mekkora különbségek vannak a magyar, illetve a berlini vendéglátóhelyek támogatásában a koronavírus okozta bezárások tekintetében.

Berlinben egyetlen embernek sem kellett felmondanunk, ott nem fenyeget a veszély, hogy be kellene zárnunk, ráadásul egyetlen kollégát sem tudok, aki bezárna a járvány miatt. Sőt, még olyanról sem tudok, aki tud ilyenről

– vázolta fel a Válasz Online-nak adott interjúban.

Kiss Attila az interjúban elmondta, hogy tavaly egyik napról a másikra egyhangúan megszavazta a német parlament a válságkezelést, és pár nappal később már 15 ezer euró (körülbelül 5,5 millió forintnyi összeg) gyorssegély volt a vállalkozása számláján. Emellett novemberben és decemberben a tavalyi forgalom 75 százalékát is kifizette az állam, illetve a dolgozók bérének most már 80 százalékát járulékostul finanszírozza a kormány. És itt még nincs vége: egy éve fizeti a bérleti díjat és a villanyszámlát is!

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően Berlinben egyetlenegy munkavállalójától sem kellett megválnia Kiss Attilának, itthon azonban 116 alkalmazottjából kicsivel több mint tízen maradtak a minimális támogatások miatt. Ettől függetlenül a vállalkozó úgy véli, hogy nem ugyanúgy kellene támogatni a vendéglátóhelyeket itthon, mint kint. Szerinte a korábban befizetett adó húsz százalékával kéne az éttermeket segíteni, ezt a javaslatát azonban elvetették.

Mindezek ellenére Kiss Attila optimistán látja a jövőt, most is azért jött Budapestre, hogy a Szimpla jövőbeni terveit átbeszéljék.

A környéken elég sok hely föladta már, de számunkra lesz jövő. Nagyjából ősztől, ahogy most látom" – mesélte.


Mi a helyzet a vendéglátásban? Ezekből a cikkekből megtudhatod:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...