Ha így készítetek házi Baileyst, soha többé nem vágytok bolti krémlikőrre

Az írek híres krémlikőrje sokak számára a tojáslikőrhöz hasonló, elmaradhatatlan kiegészítője a karácsonyi időszaknak. Egy-egy pohárka elkortyolgatása valódi ünnepi hangulatot varázsol körénk, ha pedig nemcsak italként fogyasztanánk, akkor remekül felhasználhatjuk különféle desszertekben is.

Karácsony közeledtével a krémlikőrök kettős szerepet töltenek be: elkészíthetjük őket azonnali fogyasztás céljából vagy akár (limitáltan eltartható) gasztroajándékként is. Legtöbbször persze tojáslikőrt készítünk, de a második helyen szorosan követi őt a Baileys, azaz az írek krémlikőrje, ami egyszerre csokis, kávés és mennyeien whiskeyízű, lélekmelengető kortyolgatnivaló az ünnepi napokra.

Házi Baileys üvegben
A házi Baileys receptjéért katt a képre!

Bár az ír krémlikőr sem mai csirke...

... múltja azért meg sem közelíti a középkori hagyományokra tekintő tojáslikőrét. Ellenkezőleg, a Baileys a konzumizmus és a kapitalizmus - meg kell hagyni, mennyei - terméke, amit 1974-ben dobott piacra a Gilbeys of Ireland, ami neve ellenére nem ír, hanem angol vállalat.

A termék ötletgazdájaTom Jago (akinek a Malibut is köszönhetjük) annak apropóján alkotta meg a likőrt, hogy azzal fellendítse az egyik csőd szélén álló szeszfőzde eladásait, emellett pedig felhasználhassa a sovány tej térhódítása miatt az üzemekben felhalmozódott tejszínt.

Az eredeti receptbe a whiskeyn és a tejszínen kívül kerül még kakaópor, cukor, vanília és némi növényi zsiradék is, utóbbival az alkohol és a fehérje szétválását gátolják meg.

Remekül fog esni az ünnepi készülődés során, receptért katt a képre! / Fotók és recept: Rosanics Petra

Szerencsére házilag messze nem bonyolult az elkészítése, és nem is kell hozzá élelmiszermérnöki diploma vagy hosszas kísérletezés. Fontos viszont, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk hozzá, hiszen ezen áll vagy bukik a végeredmény íze és állaga.

Az elkészítés menete

A legegyszerűbb, ha az elején összefőzünk egy ízes alapot némi karamellából, étcsokoládéból, friss és erős eszpresszóból. Ezt ízlés szerint még feldobhatjuk kevés vaníliával, narancskivonattal vagy fűszerekkel.

Nem spórolhatjuk meg a minőségi habtejszínt sem, lehetőleg 30%-osat, aminek felét az alaphoz főzzük hozzá, míg a másik felét azután, hogy az alap már lehűlt, és hozzákevertük a sűrített tejet.

A házi Baileys krémessége és sűrűsége épp tökéletes balanszban van, receptért katt a képre! / Fotók és recept: Rosanics Petra

Sűrített tejjel az igazi!

Mert bizony, sűrített tej is kell bele, ettől lesz kellően sűrű a likőr, ráadásul hozzájárul az eltarthatósághoz is. Ezután már nincs más tennivaló, mint belekeverni az alkoholt is: whiskey-ből a miheztartás végett érdemes ír márkát használni, azon belül bármilyen single malt vagy jóféle blended whiskey megfelel. Tálaláshoz pedig csinos likőröspoharakat vagy, ha jégkockára kínálva szeretitek, whiskeys poharat javaslunk.

Tipp: A kész likőr hűtőben eláll egy-két hétig, de ha nem isszátok meg pár napon belül, akkor érdemes inkább valamilyen édességet csinálni belőle.

Remekül áll a likőr a panna cottának, keverhetjük különféle pohárkrémekbe, de akár trüffelbe vagy brownie-ba is csempészhetjük.

Baileys jéggel, pohárban
Ti magában vagy jégkockával szeretitek? Receptért kattintsatok a képre! / Fotók és recept: Rosanics Petra

Baileys házilag - a pontos receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Rosanics Petra

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...