Kultúrfelvágott: íme a Karácsonyi vakáció tojáslikőrje, ami még a legnagyobb veszekedést is pihenőpályára teszi

A karácsonyi vakáció minden idők egyik legnépszerűbb karácsonyi vígjátéka, nem véletlenül: Chevy Chase ünnepi készülődésének csetlés-botlásai, ha nem is ilyen extrém szinten, de sokunk számára ismerősek lehetnek.

Az amerikai humor megkerülhetetlen jelensége a National Lampoon magazin, ami az 1970-es években élte fénykorát. Ekkor annyira népszerűek voltak az egyes lapszámok, hogy a hírnevet filmekkel is meglovagolták az alkotók, nekik köszönhetjük a Party Zóna (Animal House) és a Családi vakáció-filmeket, valamint utóbbi folytatásait. A Karácsonyi vakáció a Griswold-család eposzának harmadik felvonása, és az ünnepi téma miatt talán ez is a legnépszerűbb.

A mindent túlbonyolító, nekem-mindig-igazam-van családapa szerencsétlenkedésén ugyanis nem csak nevetni lehet, de legalább egy-két szituáció biztosan mindenki számára ismerős így az ünnepek környékén.

Rénszarvasos csészénk nem volt, így ilyen elegáns koktélpoharakban tálaltuk EZT a csodás tojáslikőrt

Clark Griswold (Chevy Chase) ugyanis igazán nem kíván sokat, csak egy meghitt, nagycsaládi karácsonyt és a beígért, év végi pulykapénzt, amiből medencét építtethet a családjának. A készülődésnek lelkesen nekiálló családfő számára azonban semmi nem úgy sül el, ahogy előre eltervezte: elfelejt fűrészt vinni a karácsonyfának szánt fenyő kivágásához, a 25 ezer izzóból álló díszvilágítás lecsapja a biztosítékot, a gyerekei fintorognak minden ötletére, a karácsonyi pulyka robbanósan szárazra sül, a bónusz pedig sehogy sem akar megérkezni. Nem úgy a nagyszülők és egyéb rokonok, akik várt-váratlanul érkeznek meg sorban a Griswold-család otthonába. A két nagyszülőpár már a bejárati ajtónál veszekedik, a redneck sógorék hívatlanul, ráadásul rotweilerestül gurulnak be az előkertbe, a szenilis Bethany néninél pedig csak Lewis bácsi közveszélyesebb.

a Griswold-család (fotó: IMDB/ Great Oaks Production)

A díszes társág természetesen rengeteg problémát okoz Clarknak, és annál több humoros percet a nézőknek, a film csak úgy dúskál az idézhető egysoros poénokban. A film eredeti szinkronja is igazi örökzöld ebből a szempontból, Józsa Imre, Balázs Péter, Hollósi Frigyes és Pásztor Erzsi mind-mind remekek, de személyes kedvencem az amerikai himnuszt és esküt teljesen random alkalmakkor szavalni kezdő Bethany néni és az ő magyar hangját kölcsönző Feleki Sári.

A színe, az állaga és az íze egyaránt csodálatos - pontos receptet ITT találtok hozzá

Griswoldék híres tojáslikőrje két ponton bukkan fel a filmben, mindkétszer csodálatosan ronda érdekes, rénszarvasfejes poharakból hörpölgetik a karakterek. Először akkor jelenik meg, amikor Clark beszélgetni próbál legkevésbé sem kedvelt sógorával, és az alkoholos ital láthatóan átmeneti békét hoz közéjük. A krémlikőr második szereplésekor egy még dühösebb Clarkkal találkozunk, aki a karácsonyi bónusszal kapcsolatos rossz híreket fojtja pár pohárka alkoholba. A filmbeli tojáslikőr nem csak a tálalása miatt marad meg a gasztroemlékezetben, hanem azért is, mert ANNYIRA GUSZTÁN FOLYIK.

Sokan tejszínhabbal kínálják a tojáslikőrt, és abszolút meg tudjuk érteni őket

Mint ahogyan az a filmből is jól látszik, a tojáslikőr bizony nem csak náluk elmaradhatatlan eleme a karácsonyi szezonnak, sőt! Mivel angolszász eredetű specialitásról van szó, az USA-ban és az Egyesült Királyságban is komoly hagyománya van ennek a selymes, édes, ugyanakkor alkoholban cseppet sem szűkölködő italnak. A pontos eredetével kapcsolatban sokféle teória létezik, egyes elméletek szerint a neve (eggnog) a tálaláshoz használt edényből ered, míg sokan a nog nevű régi angol sörféléből eredeztetik az elnevezést. Mivel tejalapú, tojássárgájával sűrített italról van szó, régen tejpuncsnak is hívták.

A tojáslikőr közvetlen őse a posset nevű, gyógyszerként is fogyasztott ital, amit a középkor óta készítettek tejből és borból (vagy sörből). A ma ismert likőrt nagyjából 250-300 éve fogyasztjuk, a klasszikus receptek azonban habosabbak a ma ismert verziónál, régebben ugyanis a habbá vert fehérjét is beleforgatták az italba. A másik fő eltérés a likőrbe kevert alkohollal kapcsolatos: míg régebben brandyvel vagy sherryvel készítették, ma inkább vodkát vagy fehér rumot szokás hozzáönteni. Ezeknek ugyanis nem csak az ára alacsonyabb (hiszen valljuk be, a tojáslikőr ma sem olcsó mulatság), de átlátszóságuk miatt a tojás garantálta sárgás szín is jobban tud érvényesülni.

Ízesíteni hagyományosan fahéjjal és szerecsendióval szokás, de ma már a vanília is legalább ennyire elterjedt tojáslikőrfűszer. A tökéletes tojáslikőr titka a jó minőségű alapanyagokon túl a megfelelő hőkiegyenlítés, ha ugyanis túlfőzzük vagy túl hirtelen tesszük ki nagy hőnek a tojásos keveréket, könnyen puding vagy rántotta lehet belőle.

Érdemes tehát türelmesnek lenni, már csak azért is, mert alacsony lángon főzve is potom fél óra alatt elkészülünk mindennel. Úgyhogy ha most bekeveritek, szentestéig még bőven elkészül - de lehet, hogy el is fogy!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi Kultúrfelvágott-cikkeket itt olvashatsz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek