Babapiskóta házilag

Babapiskóta

Félreértés ne essék: nem tartozom azok közé, aki a gyerekeit kekszekkel, sütikkel, édességekkel tömi, de a tiltásuk mellett sem vagyok. Itt is – ahogy az élet más területein – meg kell találnunk az arany középutat, ami gyerekek esetében talán a legnehezebb, hiszen a felelősség egyedül a miénk.

Az évek alatt arra jutottam, hogy ha már egyszer édességet esznek, akkor az legyen házi készítésű, E-, és minden egyéb nemkívánatos anyagtól mentes. Például sütök nekik babapiskótát – egyéves kortól ajánlott –, aminek az íze megtévesztésig hasonlít a boltiéra, de ezt legalább nyugodt szívvel tudom majd a kis kezükbe adni, tudva, mi van benne.

Még több babakonyha recept itt!

Bár első ránézésre soknak tűnhetnek a hozzávalók, de nem érdemes a megadott mennyiségnél kevesebbet készíteni, ez persze nem azt jelenti, hogy egyszerre tömje magába az aprónép az összeset. A megmaradt babapiskóták egy légmentesen lezárt dobozban sokáig kitűnően tárolhatóak, a későbbiekben pedig a belőle készített tiramisuval meglephetjük a kedvesünket. Tapasztalatból tudom, nem győznek majd nekünk hálálkodni. A siker nem marad el, garantálom! :)

Hozzávalók kb. 50 db-hoz:

  • 4 egész tojás
  • csipetnyi só
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 2 evőkanálnyi porcukor

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a só hozzáadásával. A végén hozzáadjuk a cukor harmadát, és tovább verjük, amíg szép fényes nem lesz a hab.
  2. A tojások sárgáit egy másik tálban a maradék cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet átszitáljuk és a kemény tojáshabbal felváltva, több részletben hozzádolgozzuk a cukros tojáshoz.
  3. A masszát habzsákba töltve sütőpapírral bélelt tepsire 10 centis babapiskóta formákat nyomunk. (Ne adjuk fel, néhány darab után ráérzünk, és szabályos babapiskótaformákat tudunk alkotni.)
  4. Meghintjük a tetejüket porcukorral és 160 fokos sütőben légkeverésen 12 perc alatt világosra sütjük.
  5. Rácsra kiszedve hűlni hagyjuk.
  6. A kihűlt babapiskótákat légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Még több babakonyha recept itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Kétszer gondold meg, megeszed-e a nyálkás salátát: ilyen veszélye lehet

A salátákat magában és köretként is fogyaszthatjuk, pláne ha valamit gyorsan kell összedobni. Sajnos azonban nem ritka jelenség, hogy a vásárlást követő napon már nyákos levelrészeket találunk. Ilyenkor vagy kidobásra ítéljük, jobb esetben megy a komposztba, vagy ezeket a részeket eltávolítva felhasználjuk még a konyhában. De valójában mennyire egészséges megenni ezután a saláta többi részét?

Nosalty

További cikkek

Már egy kanálnyi is csodát tesz a testeddel ebből a...

Az almaecet igazi fogyókúrás csodaszer hírében áll, persze megvannak a kockázatai, ha túlzásba visszük. Már az ókorban is előszeretettel használták, ami nem véletlen, hiszen számos jótékony hatása van az egészségre. Mutatjuk is, melyek ezek!