Augusztusi gasztroprogramok

Eljött a nyár utolsó hónapja, ezzel együtt az utolsó alkalmak egyike, hogy kihasználjuk a jó időt és hódoljunk a kulináris élvezeteknek. A kínálatra most nem lehet panaszunk!

Nagyon Balaton Balatonfüredi Borhetek 2013, Balatonfüred – augusztus 325.

Az egyik legnagyobb múltú borfesztivál, hiszen az első Balatonfüredi Borheteket még 1923-ban rendezték meg. Azóta persze sokat változott, ellenben a jó borok és a kellemes Tagore sétány, no és a balatoni panoráma állandó. A borászok és borházak idén nyáron is faházakból kínálják az italt a hűs platánfák árnyékában. Kérhetjük kimérve és ha ízlett, akkor akár egy üveggel is hazavihetünk kedvenc olaszrizling, tramini vagy éppenséggel zweigelt balatoni nedűnkből.

Nagyon Balaton – Balatonfüredi Borhetek 2013

Hungarikum Fesztivál, Szeged – augusztus 811.

Szeged nem csupán a napfény városa, hanem 2008 óta már a hungarikumoké is. A Hungarikum Fesztivál – Minőségi Magyar Termékek Kiállítása és Vására több, mint egy összművészeti fesztivál. Évről évre közel hatvanezer érdeklődőt vonz, ami többek között annak tudható be, hogy a szervezők gondosan ügyelnek arra, hogy valóban csak minőségi termékeket kínáljanak a közönségnek. Ennek értelmében a képzőművészeti alkotásoktól az őstermelők gasztrofinomságain át egészen a borokig széles palettával találkozhatunk itt. A rendezvény ingyenesen látogatható és a nagyszínpadon folyamatos előadások gondoskodnak az önfeledt szórakozásról!

Hungarikum Fesztivál

Vasvári Rétes Fesztivál, Vasvár – augusztus 910.

A fesztivál szervezői szeretnék megmenteni ennek a hungarikumnak a hagyományait, a réteskészítés konyhaművészetét és a lassan feledésbe merülő ízeket. Éppen ezért immáron 11. alkalommal találkoznak Vasváron, a Kultúra Magyar Városában a sütemény nagymesterei. Zenei programok, színházi produkciók, gyermekjátszók, kiállítások – a rétesek mellett ezekkel várnak mindenki idén augusztusban.

Vasvári Rétes Fesztivál

Békési Szilvapálinka Ünnep, Békés – augusztus 10.

Az ígéret szerint idén augusztusban minden eddiginél színesebb programmal várja majd az érdeklődőket a Békési Szilvapálinka Ünnep. Lesz zenés ébresztés (bármit is jelentsen ez), cefrés kocsik, látvány ciberefőzés és kóstolás, bérfőzetett pálinkaverseny, kolbászkészítő és -töltő verseny, mulatós zene, szilvás ételek, ja és Békési szilvapálinka. Vásárra, kézműves kiállításra és gyerekprogramokra itt is számíthatunk, este pedig a felnőtt közönség a retro discóban lazulhat. Előtte azért ajánlott ráhangolódni a mulatós fellépőkkel, akik közül semmiképpen se szalasszuk el Fásy Ádám és Zsülike szereplését!

Békési Szilvapálinka Ünnep

15. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke – augusztus 1617.

Ha szilvalekvár, akkor szatmári szilva! A régi idők hagyományai elevenítik fel a főzőcsapatok, akikhez mi is bátra beállhatunk egy kavarásra. Tapaszthatunk, katlant készíthetünk és testközelből nézhetjük meg az autentikus lekvárfőzés módszerét. A gasztroprogramok elmaradhatatlan kínálatába tartozó kézműves, illetve termelői vásár itt is lesz, na meg ciberebál, tábortűz és cigányzene. A lekvárok kóstolásán kívül, akár meg is vásárolhatunk majd egy-egy üveggel a cukor- és adalékanyag-mentes finomságokból.

15. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny

Bor, mámor… Bénye!, Erdőbénye – augusztus 1618.

A Tokaji borvidéken idén is megnyílnak az erdőbényei borászok kertjei, ahol egy izgalmas gasztro-kulturális eseményre várnak bennünket! A kiváló borok kóstolása mellett világzenei és dzsesszkoncerteket hallgathatunk, kiállításokat tekinthetünk meg, előadásokon vehetünk részt vagy egyszerűen csak a fűben heverészve élvezhetjük a falu hangulatát. A tipikus fesztiválkaják helyett a zempléni étterem a helyi borokkal harmonizáló fogásokat kínál majd, emellett, ha valamilyen gasztroemlékkel szeretnénk távozni, akkor a piactéren lévő vásárban helyi kézműves mesterek termékei közül válogathatunk!

Bor, mámor… Bénye!

5. Szárszói Lecsófesztivál, Balatonszárszó – augusztus 24.

Balatonszárszón idén ötödik alkalommal mutathatjuk meg, hogy lecsóban mi vagyunk a legjobbak. Biztosan mindenkinek van egy bevált receptje, amivel most versenybe is szállhat, hogy elnyerje a zsűri tetszését. A rendezvényen csapatok mérkőznek meg egymással, emellett a verseny ideje alatt gyermekprogramokkal, zenés műsorokkal, majd a rendezvény zárásaként utcabállal várnak mindenkit!

5. Szárszói Lecsófesztivál

17. Vegetáriánus Fesztivál, Budapest augusztus 2425.

Előadások, csoportos jóga, relaxáció, vegetáriánus ételkóstoló, főzőtanfolyamok, öko- és biotermékek – ezzel várják az érdeklődőket (és nem csak vegetáriánusokat) a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

Többek között hallgathatunk előadást az állatvédelemről, a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról és táplálkozási szakemberek beszélnek majd a tej élettani hatásairól is. A rendezvény nem titkolt célja, hogy leszámoljon a tévhitekkel és rávilágítson arra, hogy a mindennapok során mennyire fontos szerepe van a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásának. A rendezvényre való belépés továbbra is ingyenes!

17. Vegetáriánus Fesztivál

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!

Soha ne tárold nejlonban ezt a 7 zöldséget

Manapság sajnos szinte elkerülhetetlen a nejlonzacskók használata, és ez nemcsak a környezetünkre van káros hatással: az alábbi zöldségek is megsínylik, ha hosszabb időt töltenek el a műanyag fogságában.