Ennyivel kerül majd többe a bevásárlás az árstop után

Az már szinte biztos, hogy a csirkemell, a sertéscomb, az étolaj és a cukor körülbelül 34 százalékkal kerül majd többe az árstop kivezetése után...

Egy három fős családnak közel 40 ezer forinttal több pénzt is kihúzhat a zsebéből az árstop vége augusztus és december között – írja a Portfolio oldala.

40 ezer forinttal több pénzt is kihúzhat az árstop vége a családok zsebéből

Többek között a csirkemell, a sertéscomb, az étolaj és a cukor is drágulni fog

Ha megnézzük, hogy mely alapélelmiszerekből fogy a legtöbb itthon, akkor a legfrissebb KSH-adatok szerint messze a baromfihúsból vásárolunk a legtöbbet. Egy évben ugyanis 25,2 kg landol a kosarunkban, sertéshúsból 19,2 kg, míg étolajból (és olívaolajból) 13,3 liter, cukorból pedig 12,5 kilogrammot veszünk. A fenti mennyiségek alapján könnyedén megállapítható, hogy mennyi élelmiszert fogyaszt egy átlagos magyar ember egy évben.

Raskó György agrárközgazdás továbbá nemrég úgy számolt, hogy míg a tojás és az UHT tej ára nem fog számottevően növekedni, addig a csirkemell és a sertéscomb 500-600 forinttal, az étolaj 30-40 százalékkal, a cukor pedig még ennél is jobban megdrágulhat – írja a cikk.

A négy termék egészen pontosan 34 százalékkal kerülne majd többe

Ha nem vezették volna ki az árstopot, akkor augusztustól decemberig az átlagos fogyasztás mellett 36.833 forintot fizettünk volna a fent említett termékekért. Ám az árstop kivezetése után körülbelül 49.230 forintos költség jut (5 hónapnyi fogyasztás alatt) majd egy magyarra.

A különbség egy főre számolva 12.400 forint, tehát egy háromfős háztartásnak rögvest 37.200 forinttal több pénz fogy majd a pénztárcájából csak az említett négy termék miatt.

Ez 5 hónapra leosztva havi 2.500 forintra jön ki egy fő esetén, egy háromfős család esetében pedig már 7.500 forintra.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek