Az argentin túrógombóc

Ismét túrós történettel traktálom olvasóimat és unokáimat. Mint majd kiderül, külhonban a túrógombóccal sem egyszerű mutatvány megbirkózni.

Nem mintha kifogytam volna a kanadai gasztroélményekből, de most teszek egy kitérőt a túró miatt. Míg én Amerika északi, Kati barátnőm a déli felén varázsolt hazai ízeket. Ő túrógombóccal próbálkozott. Ez nem kis vállalkozás a két alapanyag, a túró és a tejföl nélkül. Az argentin túróról, vagyis a ricottáról mindaz elmondható, amit már megírtam a kanadairól.

Olvastad már?

Kanadai túrós batyu

Kettőnk ténykedésében alapvető különbség volt, hogy neki túl jól sikerült a túró állagának javítása. Az történt ugyanis, hogy 70 g helyett 700 g grízt használt az alkotóelemek összedolgozásánál. Amíg tudta, a ricotta szívta, szívta magába a grízt, mígnem kőkemény óriásgombóccá nem kerekedett.

Szerencsére volt otthon tartalék-ricotta, így hát újra nekiveselkedett, immár a receptúra szerinti helyes mennyiségekkel.

A zubogó vízbe eresztett első gombóc azonban maradéktalanul szétmállott, a felszínen úszkáló fehéres lepel minden kétséget eloszlatott ez ügyben. Az első kétségbeesés után azonban egy gyakorlott háziasszony nem adja fel. Mivel még nem landolt a kukában az első, rontott tésztagombóc, így lehetett morzsolni, faragni belőle, majd a kettes számú változathoz adagolni.

Már csak jó néhány kísérlet szükségeltetett, vagyis morzsolás, faragás újra, és a próbagombócok mállásszintjének a vizsgálata. Végül eljött a jól megérdemelt siker pillanata: a gombócok megtartották gömb alakjukat! Egy-két félbe vágott tesztgombóc volt még hátra, és lehetett máris lakomázni. És hogyan oldotta meg a tejföl hiányát? Az argentínai magyar nagykövet feleségének elévülhetetlen érdeme van ebben, aki a sűrű habtejszínbe kevés ricottát vegyített, és máris tejfölhöz hasonló ízű és állagú eredményt kapott. Azóta ez a recept szájról szájra jár az argentínai magyarok között.Mindezek után ugye megértik, hogy most miért nem mellékelem ennek a bizonyos túrógombócnak a receptjét? Szerencsére az oldalunkon van miből válogatni, ki-ki megteheti ízlése szerint.

Még annyit, hogy az ősgombóc maradéka sem ment veszendőbe. Ugyan kissé sajátos, de smarni lett belőle. Na, ennek a receptjével is adós maradnék!

Olvastad már?

Rákóczi-túrós bécsi módra

Mari nagyi

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...