Az argentin túrógombóc

Ismét túrós történettel traktálom olvasóimat és unokáimat. Mint majd kiderül, külhonban a túrógombóccal sem egyszerű mutatvány megbirkózni.

Nem mintha kifogytam volna a kanadai gasztroélményekből, de most teszek egy kitérőt a túró miatt. Míg én Amerika északi, Kati barátnőm a déli felén varázsolt hazai ízeket. Ő túrógombóccal próbálkozott. Ez nem kis vállalkozás a két alapanyag, a túró és a tejföl nélkül. Az argentin túróról, vagyis a ricottáról mindaz elmondható, amit már megírtam a kanadairól.

Olvastad már?

Kanadai túrós batyu

Kettőnk ténykedésében alapvető különbség volt, hogy neki túl jól sikerült a túró állagának javítása. Az történt ugyanis, hogy 70 g helyett 700 g grízt használt az alkotóelemek összedolgozásánál. Amíg tudta, a ricotta szívta, szívta magába a grízt, mígnem kőkemény óriásgombóccá nem kerekedett.

Szerencsére volt otthon tartalék-ricotta, így hát újra nekiveselkedett, immár a receptúra szerinti helyes mennyiségekkel.

A zubogó vízbe eresztett első gombóc azonban maradéktalanul szétmállott, a felszínen úszkáló fehéres lepel minden kétséget eloszlatott ez ügyben. Az első kétségbeesés után azonban egy gyakorlott háziasszony nem adja fel. Mivel még nem landolt a kukában az első, rontott tésztagombóc, így lehetett morzsolni, faragni belőle, majd a kettes számú változathoz adagolni.

Már csak jó néhány kísérlet szükségeltetett, vagyis morzsolás, faragás újra, és a próbagombócok mállásszintjének a vizsgálata. Végül eljött a jól megérdemelt siker pillanata: a gombócok megtartották gömb alakjukat! Egy-két félbe vágott tesztgombóc volt még hátra, és lehetett máris lakomázni. És hogyan oldotta meg a tejföl hiányát? Az argentínai magyar nagykövet feleségének elévülhetetlen érdeme van ebben, aki a sűrű habtejszínbe kevés ricottát vegyített, és máris tejfölhöz hasonló ízű és állagú eredményt kapott. Azóta ez a recept szájról szájra jár az argentínai magyarok között.Mindezek után ugye megértik, hogy most miért nem mellékelem ennek a bizonyos túrógombócnak a receptjét? Szerencsére az oldalunkon van miből válogatni, ki-ki megteheti ízlése szerint.

Még annyit, hogy az ősgombóc maradéka sem ment veszendőbe. Ugyan kissé sajátos, de smarni lett belőle. Na, ennek a receptjével is adós maradnék!

Olvastad már?

Rákóczi-túrós bécsi módra

Mari nagyi

Hozzászólások (3)

ulviol

Aranyos és vicces történet volt! A legtöbb hozzávalót még Európa más országaiban is lehetetlen beszerezni, pl. túró vagy pirospaprika! Ez a túrógombóc nagyon kreatív lett:))

Veres Mari

Köszönöm ulviol! A Kanadai túrós batyut olvastad! http://www.nosalty.hu/ajanlo/kanadai-turos-batyu Üdv., Mari nagyi

inf3rno

Túrót csinálni tejb?l egyáltalán nem bonyolult (legalábbis nagyanyám szerint). Körülbelül ennyi kell hozzá: http://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/aludttej-joghurt-turo . Tömören: melegre rakod a tejet, megvárod míg megalszik. A tetejér?l leszeded a tejfölt, a maradékot tovább melegíted, ha összeugrott benne a túrót, akkor lesz?röd (mondjuk egy új konyharuhával vagy steril gézzel, amit a patikában kapni). A lé lesz a savó, ami a ruhán fennmarad az meg a túró. Ennyi.

Címlapról ajánljuk