Anya, éhes vagyok! Hoztál valamit?

Ismerősen hangzik? Puszi sincs, csak kukucskálás a táskába. A szülő, nagyszülő pedig máris elővarázsol valamit, amivel kedveskedni szeretne a kis ovisnak.

Óvodás korú gyermekek szülei valószínűleg gyakran találkoznak a fenti jelenséggel. Megérkeznek az oviba, és a gyerkőc első kérdése: "Anya, hoztál valamit?" Nagyon ritkán látok olyan szülőt, aki ilyenkor nem varázsol elő valamit a feneketlen táskájából. A felhozatal vegyes: gyümölcs, keksz, csoki, ropi, túrórudi, gumicukor, de volt szerencsém teljes gyorséttermi gyerekmenüt is látni. Tényleg szükséges ez a gyermekünknek, és ha igen, mit vigyünk neki?

Nézzük, hogy csinálhatjuk jól!

  • Az uzsonna általában három óra körül van, ezért ha viszonylag korán megyünk a gyermekünkért, és megette, amit a dadus néni elé rakott, nagy valószínűséggel nem lesz éhes. Ilyenkor vigyünk gyümölcsöt, innivalónak vizet, ez elég a játszótéri futkározáshoz, utána úgyis vacsorázunk.
  • Ha sportolni visszük a gyermeket ovi után, akkor lehetőleg a foglalkozás előtt egy órával már ne adjunk neki sokat enni (max. egy banánt vagy pár db magas rosttartalmú kekszet), viszont az edzés utánra – ha nem érünk haza hamar vacsorázni – legyen nálunk valami harapnivaló, mert farkaséhes lesz.
  • Nézzük meg előre az óvodai étlapot, így egyből látjuk, hogy az aznapi uzsonna mennyire fog bejönni a gyereknek, bár sokszor, amire otthon rá sem néz, azt az oviban zokszó nélkül megeszi. Kérdezzük meg az óvó nénit, vagy ha éppen öt gyerek ugrál a fején, akkor a gyermeket, hogy ízlett-e neki a körözöttes kenyér. Azt jobb, ha nem kérdezzük, mi volt az uzsonna, nagy eséllyel már rég elfelejtette.
  • Ha már rászoktunk a napi csokiszállításra, ne álljunk le nagy hirtelen – elég nagy felháborodásra számíthatunk – , de kezdetnek heti egy-kétszer vigyünk olyan ételt helyette, amit szeret a gyerek, de nem üres kalória. Jöhetnek a gyümölcsök egészben vagy darabolva dobozban, ha játszótérre, parkba megyünk, tehetünk bele többet is. Általában lelkesek, ha megkínálhatják a többi gyereket, miután a szülők engedélyét kikértük.
  • Vonjuk be a gyereket a változtatásba, segítsen ő kiválasztani a másnapi gyümölcsöt vagy zöldséget a piacon vagy a zöldségesnél!
  • Készítsünk otthon kekszet! A legjobb, ha a gyerekkel együtt állunk neki, hiszen így, hogy ő is részt vesz a készítésben, vonzóbbá tehetjük számára.
  • Keressünk olyan recepteket, amelyek tartalmaznak zabot, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat. Jöhetnek a muffinok is: zöldségesen, gyümölcsösen, túrósan is.
  • Elkészíthetjük otthon a saját müzliszeletünket is, abból mi is vihetünk magunknak tízóraira, uzsonnára.

A gyerekek nagyon könnyen hozzászoknak, ha minden nap viszünk nekik valamit, és hamarosan követelik is. Segíthet, ha nem csak az anya hozta finomságra várnak, hanem arra is, hogy mit fognak együtt csinálni az óvoda után. Ügyes szülőként még az unalomig ismert játszóteret is vonzó programmá tehetjük, ha elmeséljük, hogy hullik a gesztenye, vagy hogy az ovistárs is oda tart az anyukájával.

Tervezzünk előre, mert különben mielőtt beesünk az oviba, a sarki kisbolt édességpolcáról, esetleg a sós rágcsálnivalók közül viszünk valamit a gyereknek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek