Komoly betegsége miatt eltávolították Amy Schumer méhét

Komoly műtéten esett át Amy Schumer, amerikai humorista. A színésznőként is ismert híresség évek óta szenvedett az endometriózis nevű betegségben, mely nemcsak méhét, vakbelét is megtámadta.

Amy Schumer mindig is nyíltan beszélt egészségügyi állapotáról, terhességének könnyebb és nehezebb szakaszairól. A humorista néhány nappal ezelőtt életmentő műtéten esett át, endometriózisa miatt ugyanis méhét és vakbelét is el kellett távolítani.

Szóval az endometriózis műtétem utáni reggel van, a méhemet kivették, miután az orvos harminc csomót talált benne. Eltávolították a vakbelemet is, mert az edometriózis azt is megtámadta. Sok-sok vér volt a méhemben, és most mindenem fáj

– mesélte Instagram-videójában Amy Schumer, aki nyílt üzeneteivel széles körben szeretné megismertetni az emberekkel az endometriózist és annak tüneteit. Az endometriózis világszerte csaknem 200 millió nőt érint, a betegség során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik a szervezetben. Menstruáció során az éles, sokszor kibírhatatlan fájdalom lehet az egyik tünete, de a szabálytalan menzesz és a fájdalmas szexuális együttlét is utalhat az endometriózis jelenlétére.

Több hivatalos elmélet is létezik arról, hogyan alakulhat ki az endometriózis. Az egyik elmélet szerint a méhnyálkahártya-sejteket tartalmazó menstruációs vér visszafele áramlik, és a petevezetéken keresztül kijut a hasüregbe, ahol megtapad, és növekedésnek indul. A genetikai hajlam is előidézheti vagy fokozhatja a betegség kialakulását, de orvosok azt sem zárják ki, hogy maga a véráram is szállít endometriális sejteket a test különböző területeire.

Az endometriózis kialakulásának pontos okait még a szakértők sem tudják pontosan, a legtöbb esetben azonban gyermektelen nőknél alakul ki, a szülésen átesett nők körében sokszor végleg megszűnnek a betegség tünetei. Amy Schumer két évvel ezelőtt adott életet gyermekének, tünetei azonban nem enyhültek, éppen ezért nyíltan hívja fel a figyelmet arra: az elviselhetetlen menstruációs görcsök oka sokszor az endometriózis lehet, éppen ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni egészségügyi állapotunkat szakértő orvossal, hogy még időben lehessen segíteni a felmerülő problémákon.

Forrásaink voltak.


Ezeket a cikkeket is olvasd el:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.