Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amikor az élet közbeszól: a koronavírus miatt egy zero waster is lemond a textil zsebkendőről

Hogy mit csinál egy hulladékmentes életet képviselő és gyakorló ember a koronajárvány idején? Ezt.

Minden bizonnyal a legtöbb olvasónknak semmi másról sem szól sajnos az élete jelenleg, csak a koronavírusról, amely az elmúlt hetekben árasztotta el bolygónk népességét. Cikkünkben a járvány környezetre, klímaváltozásra és a zero waste, azaz hulladékmentes mozgalomra gyakorolt hatásáról fogunk írni.

Ki kell mondjuk, nincsen zerowaste-szakértő, aki fel lenne készülve és igazán hasznos információval tudna szolgálni világjárványokkal kapcsolatban, így a mozgalmat is meglepetésként érte a jelenlegi helyzet.

Ez is érdekelhet:

Így spórolok a hulladékmentes élettel havi 40 ezer forintot

Nincs többé saját bögre

Sok helyen, főleg vendéglátóegységekben korlátozásokat vezettek be az újrahasználható eszközökre vonatkozóan a fertőzésveszély elkerülése végett. Tehát már nem kérhetik a saját bögréjükbe elvitelre a kávét, hanem eldobható, egyszer használatos papír pohárban vagy helyben kell elfogyasztaniuk a vendégeknek az italukat.

A csomagolásmentes boltok is lépnek a koronavírus kapcsán, több helyen új szabályokat alkottak az ott dolgozók és a vásárlók egészsége érdekében. A budapesti Ne pazarolj – csomagolásmentes bolt nemrég tette közzé saját oldalain, hogy egyszerre csak kettő vásárló tartózkodhat a boltban, a többieknek addig kint kell várakozniuk. A vásárlóknak a boltba lépvén azonnal fertőtleníteniük kell a kezüket a kihelyezett fertőtlenítőkkel, a termékeket kizárólag az ott dolgozók érinthetik meg, ők segítenek a vásárlók kiszolgálásában. Arra kértek mindenkit, hogy egyedül és felkészülten, listával érkezzenek, hogy a vásárlás sebességét fel tudják gyorsítani. Természetesen ezen kívül fokozott figyelmet fordítanak a polcok és a kimérő eszközök fertőtlenítésére is.

Ezt láttad?

12 eszköz, amit szerezz be a környezetbarát tavaszi nagytakarításhoz

Azonban ha valaki úgy érzi, hogy számára biztonságosabb lenne a jelenlegi helyzetre való tekintettel, ha inkább csomagolt termékeket vásárolna kimérős helyett, érdemes odafigyelni arra, hogy magasabb újrahasznosítási rátával rendelkező csomagolású élelmiszereket vegyünk: a papír, a fém és az üveg, valamint a műanyagok egyes fajtái, úgy mint a PET (1), a PP jelzésű polipropilén (5), valamint a polietilén két fajtája (2 és 4-es jelzéssel) tartoznak ebbe a kategóriába.

Nem kell halmozni

Fontos, hogy ne kezdjünk el irreálisan nagy élelmiszer-mennyiségeket felhalmozni, amiket nem tudnánk elfogyasztani, továbbra is csak azt vegyük meg, amire igazán szükségünk van, saját belátásunk szerint. Ha nem fosztjuk ki a boltokat, másoknak is jut elegendő élelmiszer. Amiatt pedig nem is érdemes aggódnunk, hogy egy lehetséges kötelezően elrendelt karantén esetén ne nyitnának ki az élelmiszerboltok. Azonban arra odafigyelhetünk, hogy a heti bevásárlások számát csökkentsük, így nem kell olyan gyakran emberekkel érintkeznünk, és elkerülhetjük a fertőzés veszélyét.

Palackozott ásványvíz? Minek?

Feltűnt, hogy sokan szintén nagy mennyiségben kezdtek el PET-palackozott ásványvizeket vásárolni, azonban arra felhívnám a figyelmet, hogy a vírus nem a csapvízen keresztül fertőz, és nem kell attól sem tartani, hogy vízkorlátozást vezetnének be. Ellenben a csapvizeket fokozottabban ellenőrzik, mint a palackozott vizeket, így fogyasztásuk a legtöbb helyen biztonságos, ráadásul nem termelünk vele szemetet. Továbbá, ha sokáig hagyjuk a palackban állni a vizet, a palack BPA-tartalma a vízbe oldódik, amit nem tanácsos meginni.

Azért ne mondjunk le a zero waste-ről

Bár a kialakult helyzet kétség kívül nincs jó hatással a hulladékmentes mozgalomra, bizonyos praktikákat lehet és érdemes is folytatni a háztartásban még ezekben a vészterhes időkben is. Nagyon nagy hasznát vettük az önkéntes karanténunk alatt eddig az újrahasználható eszközeinknek, például takarítórongyoknak, mosótojásnak, és az újrahasználható menstruációs eszközöknek (mint a menstruációs bugyi vagy mosható betét), mert nem kellett belőlük nagy számban vásárolnunk, hiszen van rá hulladékmentes alternatívánk.

Azonban egy-egy eszköznek a WHO előírásának megfelelvén ideiglenesen búcsút mondtunk higiéniai okokból, mint például a textilzsebkendőnek. Orrfújáshoz újrahasznosított papírból készült zsebkendőt használunk, amit használat után egyből a kukába teszünk, így nem tároljuk a kórokozókat a zsebünkben.

Öröm az ürömben

És ahogy szokták mondani, minden rosszban van valami jó is. A vírusból adódó korlátozások leglátványosabban a turizmus és általában véve az utazások terén mutatkozik meg. Mivel csökkent a légiforgalom, a CO2-termelés is visszaszorult a világ szinte minden pontján, így sok helyen megtisztult a levegő, ami a klímaváltozás szempontjából egy nagyon jó jel.

Amíg az emberiségnek meggyűlik a baja az egyik problémával, a másikról egy kicsit megfeledkezhet.

Antal Éva

Antal Éva, a Vászonzsákoslány Instagramját ittYoutube-csatornáját itt találod!

 

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!