Amerikai pite filmben és zenében - receptek és popkultúra!

Az amerikai pite nem egyszerűen egy süti - fogalom, ami a popkultúrában is számos alkalommal megjelenik - figyeld csak! 

Apple pie recept

Észrevettétek már, mennyi utalás van filmekben az igazi, klasszikus amerikai pitére? A legutóbb nekem a Nyárutó (Labor day) című film kapcsán tűnt fel, ahol Adele (Kate Winslet) mellé beköltözik egy börtönviselt szökevény (Josh Brolin), és megkezdődik a romantika, közös pitesütésbe fognak - ez egyébként szerintem a film legjobb jelenete volt. Közösen gyúrnak tésztát, hogy a túlérett barackokat felhasználják és belefőzzék valamibe, mielőtt megromlanának.

Az alap egy omlós, vajas tészta, amit mindig gyümölccsel spékelnek meg - ez egy igazi tradicionális amerikai süti ezerféle változatban, ezért nem is lehetne egyetlen, igazi recepttel leírni. Jó, ha van piteformád, illetve gyorsan tudsz dolgozni a tésztával, mert a benne lévő vaj különben gyorsan megolvad. Nézzünk pár utalást a popkultúrából!

Itthon is elég masszív rajongótábora van a 2012-ben utolsó évadát megélt Született feleségeknek: ki ne emlékezne Bree-re, amint pitével a kezében, pöpecre szárított frizurával és a levakarhatatlan mosollyal az arcán közlekedik a Lila Akác közben?

Itt van, amiről már fentebb is olvashattál: a Nyárutóban Josh Brolin profin, fejből dobja össze a barackos pitét - közös tésztagyúrás a romantikafaktorért. A film éppen most fut a mozikban.

Régi nagy kedvenc a Hófehérke pitesütős jelenete, közvetlen azelőtt, hogy a boszorkány megjelenne a törpök házánál. Hófehérke énekelve nyújtja a pitetésztát: a klasszikus Disney-film klasszikus jelenete.

Nem, nem Madonna énekelte először az American pie című dalt, hanem Don McLean, aki minden valószínűség szerint az amerikai történelem viharos időszakairól, és az ötvenes évek rocklegendáiról írta ezt a dalt: a pite pontos jelentéséről nincsen magyarázat.

Persze nem maradhat ki az immár kultuszstátuszba lépő Amerikai pite sem. Az 1999-ben forgatott film tinikedvenc, mai napig nevetünk rajta, és persze az ominózus almás pités jeleneten. Más kérdés, hogy a további részek már kevésbé sikerültek.

Pitekérdés

Te emlékszel olyan filmekre/zenékre, melyekben megjelenik az amerikai pite?

Még több piterecept

Filmes kaják: Twin Peaks

Woody Allen húsgombócos spagettije

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek