Amerikai pite filmben és zenében - receptek és popkultúra!

Az amerikai pite nem egyszerűen egy süti - fogalom, ami a popkultúrában is számos alkalommal megjelenik - figyeld csak! 

Apple pie recept

Észrevettétek már, mennyi utalás van filmekben az igazi, klasszikus amerikai pitére? A legutóbb nekem a Nyárutó (Labor day) című film kapcsán tűnt fel, ahol Adele (Kate Winslet) mellé beköltözik egy börtönviselt szökevény (Josh Brolin), és megkezdődik a romantika, közös pitesütésbe fognak - ez egyébként szerintem a film legjobb jelenete volt. Közösen gyúrnak tésztát, hogy a túlérett barackokat felhasználják és belefőzzék valamibe, mielőtt megromlanának.

Az alap egy omlós, vajas tészta, amit mindig gyümölccsel spékelnek meg - ez egy igazi tradicionális amerikai süti ezerféle változatban, ezért nem is lehetne egyetlen, igazi recepttel leírni. Jó, ha van piteformád, illetve gyorsan tudsz dolgozni a tésztával, mert a benne lévő vaj különben gyorsan megolvad. Nézzünk pár utalást a popkultúrából!

Itthon is elég masszív rajongótábora van a 2012-ben utolsó évadát megélt Született feleségeknek: ki ne emlékezne Bree-re, amint pitével a kezében, pöpecre szárított frizurával és a levakarhatatlan mosollyal az arcán közlekedik a Lila Akác közben?

Itt van, amiről már fentebb is olvashattál: a Nyárutóban Josh Brolin profin, fejből dobja össze a barackos pitét - közös tésztagyúrás a romantikafaktorért. A film éppen most fut a mozikban.

Régi nagy kedvenc a Hófehérke pitesütős jelenete, közvetlen azelőtt, hogy a boszorkány megjelenne a törpök házánál. Hófehérke énekelve nyújtja a pitetésztát: a klasszikus Disney-film klasszikus jelenete.

Nem, nem Madonna énekelte először az American pie című dalt, hanem Don McLean, aki minden valószínűség szerint az amerikai történelem viharos időszakairól, és az ötvenes évek rocklegendáiról írta ezt a dalt: a pite pontos jelentéséről nincsen magyarázat.

Persze nem maradhat ki az immár kultuszstátuszba lépő Amerikai pite sem. Az 1999-ben forgatott film tinikedvenc, mai napig nevetünk rajta, és persze az ominózus almás pités jeleneten. Más kérdés, hogy a további részek már kevésbé sikerültek.

Pitekérdés

Te emlékszel olyan filmekre/zenékre, melyekben megjelenik az amerikai pite?

Még több piterecept

Filmes kaják: Twin Peaks

Woody Allen húsgombócos spagettije

Hozzászólások (4)

Lilith Dark

A Supernatural (magyarul Odaát) c. sorozatban az egyik f?szerepl?, Dean Winchester imádja a pitét, minden alkalmat kihasznál, hogy magába tömhesse. :D Az egyik pitekövetelése a sok közül: http://www.youtube.com/watch?v=lMIgVh4kP08 :) :)

Csincsike77

Nekem ez a kedvenc pités filmem : http://www.youtube.com/watch?v=0cQ0WwcKCLk itt nézhet? magyarul: http://www.mozicsillag.com/movie_show.php?id=10997 :-)

Törölt felhasználó

A Pushing Daisies (Halottnak a csók) kimaradt!!! :-) A sorozat minden részében sütnek és/vagy esznek látványos pitéket. Ha valaki ezt nézve nem kívánja meg az amerikai típusú pitét, akkor sehogy! :-)

Törölt felhasználó

Dean:DDD!!!!Nekem is nagy kedvencem a Supernatural:))!!!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így sterilizáld a befőttesüvegeket lekvárfőzéskor

Napi Tippünk a befőzéssel kapcsolatosan érkezik nektek: így, nyár vége fele közeledve sokan döntenek úgy, hogy a nyár legszínesebb-illatosabb-zamatosabb alapanyagait télen is élvezni szeretnék, így elteszik a finomságokat. Jöhetnek tartósított kedvenceink, a lekvárok! Na de hogy álljunk neki az üvegek sterilizálásának?